BGB wandeling Noord Limburg: Lommel woensdag 24 april 2019

Nu de winter op zijn laatste benen loopt moeten we het stof uit onze kleren schudden. Hoe kunnen we dit beter doen dan de buitenlucht opzoeken en de frisse lucht opsnuiven. Daarom nodigen wij jullie graag uit voor onze jaarlijkse wandeldag, we trekken richting Lommel.

Lommel ligt in het noorden van de provincie Limburg, op de grens van Nederland. Deze uitgestrekte gemeente (eerlijks halve: Lommel is een stad) is gekenmerkt door zijn grote open ruimtes, zijn industrieel verleden met o.m. Vieille Montagne (nu Nyrstar), de Philipsfabrieken, enz. maar ook als toeristische aantrekkingspool. Zo herbergt Lommel binnen zijn grenzen het vakantiepark “De Vossemeren”.
Moet er nog zand zijn? En dat er zand is Lommel dat zullen we zeker weten.
Zand gaat zowat de rode draad zijn gedurende onze wandeldag.
We mogen ’s morgens al genieten van de Limburgse gastvrijheid bij een tas koffie met Lommelse vlaai. Aansluitend brengen we een geleid bezoek aan het Glazen Huis, het Vlaams Centrum voor Hedendaagse Glaskunst. We zien er glasblazers aan het werk in het glasatelier. Waarom wordt er een krant gebruikt tijdens het glasblazen? Welke temperaturen hebben de verschillende ovens? Welk is het verband tussen zand en glas?
Allemaal vragen waarop de rondleider u een antwoord kan geven. U komt meer te weten over glastechnieken, glaskunstenaars en hun werk.
Het gebouw zelf springt duidelijk in het oog. De glazen kegel heeft een hoogte van 30 meter te tellen vanaf de kelderverdieping en telt 250 trappen! De trap in de kegel leidt u naar een klein plateautje waarop u een mooi zicht hebt over het stadscentrum. Héél speciaal !
Als tweede deel van onze dag bezoeken we de Duits Militaire begraafplaats. Hier rusten voornamelijk Duitse soldaten die gesneuveld zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast ligt er een kleiner aantal soldaten begraven die tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn omgekomen. Het is, voor wat betreft de Tweede Wereldoorlog, de grootste Duitse militaire begraafplaats buiten Duitsland in West-Europa. Het terrein is 16 ha groot en er liggen meer dan 38.000 soldaten uit de Tweede Wereldoorlog.

Onder leiding van een gids brengen we een bezoek aan deze begraafplaats en komen we alles te weten over het wel en wee aan deze kant van de geschiedenis.
Nadien wordt het hoge tijd om onze zelf mee gebrachte lunchpakket aan te spreken. Wij zorgen voor een lekkere tas soep met achteraf nog koffie.
Als we onze lege magen gevuld hebben trekken we onze wandelschoenen aan, op naar de Sahara. Niet deze in Afrika, maar ook in Lommel is er een Sahara Het gebied Sahara doet zijn naam alle eer aan: de grote zandvlakte lijkt op een miniatuurwoestijn. Maar er zijn ook helderblauwe meertjes, heidestroken en geurende naald- en loofbossen. De schilderachtige landschappen en de enorme afwisseling maken een wandeling hier tot een unieke ervaring. Op en rond het water hebben heel wat vogels een thuis gevonden
We voorzien hier de optie om te wandelen over twee afstanden: Een kortere wandeling over 6 km en een langere wandeling over 10 km. De beide wandelingen zijn zo georganiseerd dat beiden de mooiste stukjes van de Lommelse Sahara aandoen.
Om deze mooie en gevulde dag af te ronden kunnen we aan tafel bij een warme lunch bijpraten voer de ervaringen van vandaag, maar over zoveel meer.

Het programma van deze wandeldag is als volgt:
Opstap om 7.45 u   in Scherpenheuvel bij busuitbater Van Aerschot
      Opstap om 8.15 u  in Rotselaar Rond Punt

09.15 u: koffie met gebak
10.00 u: Bezoek aan Het Glazen Huis
11.15 u: Rondleiding Duitse Militaire begraafplaats
12.45 u: picknick met soep en koffie.
14.00 u: vertrek wandeling
17.30 u: avondmaal.
19.00 u: vertrek
20.30 u: aankomst Leuven
20.45 u: aankomst in Scherpenheuvel

PRIJS : 45,- €., daarin zijn begrepen :
 Koffie met versnapering
 Soep en koffie bij de picknick.
 Ruim avondmaal.
 Competente reisbegeleiding.
 Busreis heen en terug

U ZORGT VOOR :
 knapzak voor de middagpicknick.
 aangepast kledij met wandelschoenen.

INSCHRIJVEN:
Stort 45 € per persoon op BE91 7390 0930 0176 (739 0093001 76) van BGB vermelding :
“ uw naam + wandeling Lommel op 24 april 2019.
Inschrijven uiterlijk op 10 april 2019!!
Jos Sannen Pastorijstraat 20 2440 Geel tel 014/ 72.62.28
GSM 0476.205.148 e-mail: jozef.sannen@telenet.be

Je kan inschrijven via onderstaand inschrijvingsvak en vul in met hoeveel personen je deelneemt en waar je opstapt op de bus,
of door het inschrijvingsformulier uit te printen, in te vullen en op te sturen.
Zie ook de aankondiging uit de maandbrief.

Als je onderstaand inschrijvingsformulier gebruikt, specifieer duidelijk “de wandeling Lommel”, het aantal personen waarvoor ingeschreven wordt en de opstapplaats.

Inschrijven