Prof. Hendrik Vos: “Quo Vadis Europa” (dinsdag 15 januari 2019)

Jarenlang, decennialang zelfs, was Europa amper een nieuwsitem.  De Europese Unie was bijna een ver-van-ons-bedshow. Tot de bankencrisis toesloeg en een reeks evenementen plaatsvonden die de EU in woelig water deden belanden. Na de financiële crisis, waarbij zelfs het voortbestaan van de euro in het gedrang kwam en de staatsfinanciën van verscheidene lidstaten zwaar gesaneerd moesten worden, volgden nog een reeks gebeurtenissen die het Europees project op haar grondvesten deed daveren: de Oekraïnecrisis, de luxleaks, de terreurdreiging, de vluchtelingenstroom, de opkomst en impact van anti-Europabewegingen, de pogingen van Catalonië om onafhankelijk te worden en natuurlijk de Brexit. Telkens opnieuw worden de lidstaten van de Europese Unie geconfronteerd met uitdagingen die ze moeilijk alleen de baas kunnen. Maar telkens opnieuw blijkt ook hoe moeilijk het is om een gemeenschappelijke Europese aanpak uit te werken.

De voorbije jaren leek Europa dan ook van de ene crisis naar de andere voort te ploeteren en sleepten de leiders zich van de ene top naar de andere. Nooit lijkt er echt een doorbraak te komen. Elegant is dat niet, effectief misschien ook niet. Maar tegelijk valt de Europese Unie ook niet uit elkaar. Integendeel, geleidelijk aan lijkt de Unie meer greep te krijgen op de lidstaten.

In het vooruitzicht van de Europese verkiezingen in mei 2019 ontleed Hendrik Vos hoe Europa met crisissen omgaat, welke lijm de lidstaten telkens opnieuw aan de onderhandelingstafel houdt en waar dit naartoe gaat.

Wie is onze spreker?

Hendrik Vos (Mechelen, 30 juni 1972) studeerde politieke wetenschappen aan de Universiteit Gent. Sinds 1999 is hij er als professor verbonden aan de Vakgroep Politieke Wetenschappen. Hij doceert over de Europese politieke integratie, het beleid en de besluitvorming van de Europese Unie en actuele vraagstukken van de Europese politiek. Hij is tevens directeur van het Centrum voor EU-studies van de Universiteit Gent.

Professor Vos tracht de Europese politiek ook begrijpelijk te maken voor een breder publiek. Naast zijn publicaties als politicoloog schreef hij samen met VRT-journalist Rob Heirbaut het boek “Hoe Europa ons leven beïnvloedt” waarvoor zij trouwens in 2008 werden bekroond met de Wablieftprijs voor Klare Taal. Sinds 2014 is hij vaste columnist bij De Standaard. Hij is regelmatig te gast bij VRT-programma’s zoals De Zevende Dag, Terzake, Op de Afspraak en De Ochtend.

Praktisch

WAAR

De lezing gaat door in zaal Meetjesland, Boerenbond, Diestsevest 40, 3000 Leuven.

WANNEER

Onthaal vanaf 13u.30. De lezing begint om 14 uur.

INSCHRIJVEN

Inschrijven kan door onderstaand formulier in te vullen en door een storting van 7 euro per persoon op het rekeningnr. BE91 7390 0930 0176 met vermelding “lezing 15-1-2019” en de namen van de personen voor wie ingeschreven wordt. Ter plaatse betalen kan ook, liefst met gepast geld.

GEWOONTEGETROUW IS ER NA DE EERSTE LEZING VAN HET NIEUWE JAAR ONZE NIEUWJAARSDRINK. VOORAF INSCHRIJVEN IS DAAROM TEN ZEERSTE AANBEVOLEN.

Inschrijven