Dinsdag 20 augustus – Op stap in Brussel

De wondere wereld van geld en de berg van de goede God!

Tijdens de programmadag vorig jaar stelde we een bezoek aan Brussel voor. Het idee was om het Europees parlement te bezoeken. Mede door de Europese verkiezingen lukt ons dit niet. Het bestuur bedacht snel een andere bestemming in Brussel. De paus komt naar België, opperde een bestuurslid, hij bezoekt de Basiliek van Koekelberg… Willen wij dat ook niet zien? De basiliek van Koekelberg, ook gekend als ‘de berg van de goede God’, mag ons dan ook verwachten één maand voor de Paus er op bezoek komt.

Omdat er mogelijk een misviering of begrafenis is, gaan we er pas na de middag naar toe.

In de voormiddag ontdekken we de schatkamer van de Belgische economie, namelijk de Nationale Bank van België. We wandelen samen, onder leiding van een gids en/of een audiogids door het iconische gebouw. We genieten van de prachtige architectuur die getuigt van haar rijke erfgoed. Het gebouw staat trouwens gecatalogeerd als een architecturale parel in hartje Brussel.

Geld… het bestaat al heel lang. Het begon met schelpen, kralen, zout, … als ruilmiddel maar evolueerde meer en meer in de vorm van munten en biljetten. Ondertussen zijn er andere vormen zoals het elektronische of het virtuele geld. De Belgische Frank is verleden tijd.

Maar wat deed en doet de Nationale Bank van België dan?

We ontdekken het samen op 20 augustus. We worden er verwacht om 10.30 uur voor de rondleiding in de schatkamer van kennis, geschiedenis en economie. Een bezoek dat je niet wil missen.

Na de lunch bezoeken we de Basiliek van Koekelberg.

Eén van de ideeën van Leopold II was om op de hoogvlakte van Koekelberg een Koninklijke wijk te bouwen naar het model van de Parijse Sorbonne-wijk.  Onderdeel hiervan was een basiliek die de vergelijking met de Basilique du Sacré Coeur de Montmartre kon evenaren. De basiliek was het kroonjuweel op ”de berg van de goede God”, zoals hij dit noemde, en dit ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van de Belgische onafhankelijkheid. Leopold II heeft zijn idee niet kunnen waarmaken, hij overleed in 1905. Later kent de bouw nog vele hindernissen en vertragingen.

Vele anderen waaronder kardinaal Mercier pikten het idee op en sloegen aan het metselen. Er werden geldinzamelingen georganiseerd om de bouw te financieren. De basiliek zou een pareltje worden naar het ontwerp van de Gentse architect Albert Van Huffel, de bouwstijl was opmerkelijk vanwege zijn Art Decostijl (modern en vernieuwend)  en het gebruik van gewapend beton. De kerk heeft de vorm van een Latijns kruis met een lengte van 141 meter en een breedte van 107.80 meter. De koepel heeft een diameter van 33 meter en een hoogte van 89 meter waardoor het één van de grootste kerken ter wereld is. Pas in 1951 wijdde Kardinaal Van Roey de kerk in. De werken aan de basiliek waren toen nog niet klaar. Men is aan het gebouw blijven werken tot in 1969 wanneer de grote koepel opgeleverd werd. De basiliek van het Heilig Hart, zoals de officiële naam is, is uiteindelijk een prachtig Art Decomonument met glasramen, bijzondere sculpturen en Liturgisch meubilair en vaatwerk.

Maar we willen meer zien! De galerij van de koepel op een hoogte van ruim 52 meter geeft ons een prachtig uitzicht over Brussel. Bij mooi weer – en daar rekenen we op – zien we onder andere de prachtige Sint-Romboutskathedraal van Mechelen, het Brusselse justitiepaleis, het hellend vlak van Ronquières, … Het panorama is bereikbaar met de trap of via een glazen lift.

In de basiliek zijn er daarenboven twee musea, die we kunnen bezoeken:

  • het museum van de Zwartzusters: dit herbergt een collectie schilderijen, meubels, eetgerei, beelden, Brusselse en Vlaamse kant.
  • het museum voor Moderne Religieuze Kunst: dit maakt deel uit van het Bisdom Brugge, en bevat belangrijke schilderijen en beeldhouwwerken.

De basiliek is, volgens sommigen, een symbool van nationale trots en een getuigenis van de Belgische geschiedenis en architecturale ambitie. Het is een plaats waar zowel het verleden als het heden samenkomen, en het blijft een belangrijke bestemming voor zowel pelgrims als toeristen.

Zoals gebruikelijk zorgen we voor alle details, inclusief toegangskaartjes, een smakelijke lunch en wie weet wat nog meer…., zodat jij je alleen maar hoeft te concentreren op genieten en dit doen we aan een uitzonderlijke prijs van 45 € per deelnemer. Wacht niet met inschrijven want de plaatsen zijn beperkt!

Tot binnenkort,

Jos Pelgroms en Stef Stas.

Inschrijven