3-Daagse autocarreis Friesland (25 tot 27 augustus 2019) in samenwerking met Omnia

Lonely Planet heeft Friesland uitgeroepen tot een van de drie bestemmingen die in Europa ten onrechte over het hoofd worden gezien. Deze BGB-reis is volgeboekt.

Lonely Planet heeft Friesland uitgeroepen tot een van de drie bestemmingen die in Europa ten onrechte over het hoofd worden gezien.
Leeuwarden slechts 355 km van Leuven … en toch is het weinig bekend, behalve misschien van de winterse Elfstedentocht of als culturele hoofdstad van Europa vorig jaar..

PROGRAMMA

We vertrekken met de autobus op zondag 25 augustus 2019 en overnachten in slechts één hotel. Veel in- en uitpakken willen we absoluut vermijden.
De keuze is gevallen op het prachtige Post-Plaza Hotel & Grand Café in Leeuwarden. Dit mooie 4-sterren hotel is uitstekend gelegen, op zeer korte wandelafstand van het stadscentrum. Het bevindt zich in het vroegere postkantoor, een uniek gebouw dat volledig werd gerenoveerd en gerestaureerd, waarbij de historische sfeer zoveel mogelijk werd behouden.

Hotel Post Plaza Leeuwarden 4*

Dit mooie 4* hotel is uitstekend gelegen, op zeer korte wandelafstand van het stadscentrum. Het bevindt zich in het vroegere postkantoor, een uniek gebouw dat volledig werd gerenoveerd en gerestaureerd, waarbij de historische sfeer zoveel mogelijk werd behouden. Alle kamers beschikken over badkamer (douche/WC), flatscreen-TV, thee- en koffiezet en gratis Wifi.
Maaltijden : ontbijtbuffet + 3-gangendiner in het Grand Café.
www.post-plaza.nl/

Wat is het programma van deze unieke BGB-reis?

Het is vroeg opstaan op zondag 25/8 om 6 uur vertrekken we vanuit Leuven  richting Nederland.  We kozen ervoor om niet in één rechte lijn naar Friesland te rijden. We kiezen voor een korte ​boottocht naar het eiland Texel​​.

Om 10u30 vaart onze veerboot vanuit Den Helder in ongeveer 20 minuten naar het eiland.

Texel is het grootste van de Waddeneilanden en het meest veelzijdige : een uniek natuurschoon met een uitgebreide fauna en flora, grootse strand- en zeegezichten, polders, duinen, bossen en heide en gezellige dorpjes.

Bij aankomst op Texel worden we opgewacht door een ​lokale Texelse gids​​ die ons gedurende deze dag zal begeleiden.  Deze gids laat ons kennismaken met alle facetten van het leven op Texel, fauna en flora, met nadruk op het boerenleven.

Tijdens onze verkenning van het eiland brengen we een bezoek aan het ​Museum Kaap Skill​​, voorheen het Maritiem- en Juttersmuseum. De vernieuwde museumcollectie bestaat uit gejutte voorwerpen, voorwerpen uit gezonken schepen, scheepsmodellen en schilderijen van schepen. Kaap Skil is deels een openluchtmuseum : op het museumterrein zijn allerlei traditionele Texelse gebouwen te zien zoals  visserswoningen, smederij, rokerij en een gerestaureerde korenmolen.

Middagmaal (koffietafel of koude schotel) tijdens de rondrit.

Om 17 uur nemen we de veerboot terug naar Den Helder en zijn dan rond 19 uur in ons hotel in Leeuwarden. Na de kamerverdeling genieten we nog van het avondmaal….

Maandag 26/8 verkennen we samen Leeuwarden en het Friese merengebied.

Na ons Fries ontbijt, starten we met een bezoek aan ​Leeuwarden ​​hoofdstad van Friesland, met zijn talrijke monumenten en schilderachtige grachten ook wel de schatkamer van Friesland genoemd.  Een lokale gids begeleidt ons tijdens een ​stadswandeling door het historisch centrum​​ met o.m. het voormalig Stadhouderlijk Hof, het standbeeld van de Friese koe “Us mem”, de Kanselarij en de Jacobijnerkerk… kortom, een ware ontdekkingsreis door de Friese kunst, cultuur en geschiedenis.

We verlaten Leeuwarden en rijden door het ​Friese Merengebied​​ via Joure en Terherne tot in het mooie ​Sneek​​, Elfsteden-stad met een prachtige 17e -eeuwse waterpoort.  Onderweg is er een korte stop aan het ​uitkijkpunt in Sneekermeer​​.

Na het middagmaal gaat de rit verder langs de ​“Aldfaers Erf” museumroute​​ :  hier vormen vier dorpen (Piaam, Ferwoude,  Allingawier en Exmorra) een unieke museum-route.  25 Kilometer cultuur-historie in de vorm van fraai gerestaureerde en oorspronkelijk ingerichte historische panden, ambachten, gereedschappen en gebruiksvoorwerpen. Dit alles achtergelaten door de 18e en 19e -eeuwse Friese plattelandsbevolking. In de kruidenierswinkel, bakkerij, smederij, timmermans-werkplaats, boerderij, huiskamer, het schooltje, de kerk of op het ‘skûtsje’ – een typisch fries vrachtzeilschip – lijkt het alsof de oorspronkelijke bewoners en gebruikers hun domein even hebben laten liggen om jou de tijd te geven je te verbazen en te dagdromen.

Allingawier, het Friese Museumdorp​​, is het centrum van de route.  Hier vinden we o.m. de museumboerderij “De Izeren Kou”, een prachtige boerenhofstede uit het begin van de 18e eeuw met landbouwwerktuigen en andere authentieke voorwerpen. In de bakkerij en grutterswinkel kan je koffie drinken met drabbelkoeken (facultatief) en lokale producten kopen.

Alternatief​​ : bezoek aan het ​Ir. D.F. Woudagemaal​​ in Lemmer, het grootste nog in bedrijf zijnde stoomgemaal ter wereld.  Sinds 1920 levert het een belangrijke bijdrage om te voorkomen dat het Friese binnenland bij hevige regenval overstroomt, door het overtollige water naar het IJsselmeer te pompen.  De pompcapaciteit is ongeveer 4 miljoen liter water per minuut !  Het bezoek start met een 3D film en bezoek aan de expositieruimte, waarna we een rondleiding krijgen door de installaties.

Blijgezind rijden we terug naar het Post-Plaza Hotel voor het avondmaal en een heerlijke nachtrust.

Dinsdag 27/8, na het ontbijt, vertrekken we terug naar huis en profiteren ervan om de Hoge Veluwe te ontdekken of te herontdekken.

We verlaten Friesland en rijden zuidwaarts tot aan het ​Nationale Park De Hoge Veluwe​​, één van de oudste en grootste nationale parken in Nederland met een zeer afwisselend landschap met loof- naald- en gemengde bossen, maar ook heidevelden, grasvlakten en stuifzandlandschappen, en een grote diversiteit aan planten- en diersoorten. Het is tevens de ​unieke nalatenschap van het echtpaar Anton en Helene Kröller-Müller.

We starten met een ​rondrit door het park​​ : een lokale natuurgids vervoegt ons op de bus en vertelt over geschiedenis, natuur, landschap en cultuur van de Hoge Veluwe.   We houden ook halt aan het ​Jachtslot Sint-Hubertus​​, h​et voormalige buitenverblijf van het echtpaar Kröller-Müller, ontworpen door de vermaarde architect Hendrikus Petrus Berlage.

Het einde van de rondrit  is voorzien in het centrale bezoekerscentrum​​ en een middagmaal in het Park Restaurant.

Voor sommigen onder ons kan er toch al enige vermoeidheid toeslaan, daarom voorzien we een rustigere namiddag. Anderen daarentegen willen nog een extra activiteit en ook dat is mogelijk!

Wat zijn de mogelijkheden?

 • bezoek aan het ​Museonder​​, een ondergronds gratis museum over wat leeft en heeft geleefd onder het aardoppervlak
 • fietstochtje met een van de gratis fietsen die ter plaatse ter beschikking zijn, de ideale manier om te genieten van het park en de natuur
 • met de fiets naar het ​Kröller-Müller Museum​​ : dit moderne museum, bezit m​et bijna 90 schilderijen en ruim 180 tekeningen de op een na grootste Van Gogh-verzameling ter wereld, naast topstukken van meesters als Monet, Picasso en Mondriaan. Het museum wordt omgeven door een prachtige ​beeldentuin​​, een ware “buitenzaal” van 25 hectare waarin moderne beeldhouwkunst een natuurlijke bestemming vindt (inkom 19.90 €)
 • en voor de rustzoekers onder ons gewoon wat relaxen en vanop een terrasje genieten van de gezellige sfeer rond het bezoekerscentrum

In elk geval vertrekt onze autobus rond 16u30 naar Leuven.
Thuiskomst voorzien rond 19u00.

PRIJS

per persoon in tweepersoonskamer op basis van minimum 25 deelnemers : 496 EUR
toeslag eenpersoonskamer : 98 EUR

Inbegrepen:
 • Autocartransport volgens programma
 • Fooi, verblijf en onkosten chauffeur
 • 2 overnachtingen in Hotel Post Plaza in Leeuwarden met ontbijtbuffet en avondmaal
 • 3 middagmalen (2-gangen of koffietafel) en 2 avondmalen (3-gangendiner)
 • Programma met alle vermelde inkomgelden, activiteiten, lokale gidsen, veerboten …
 • Omnia reisbegeleiding
 • BTW en Bijdrage Garantiefonds reizen
 • Toeristenbelasting hotel
Niet inbegrepen:
 • Niet vermelde of facultatieve bezoeken/inkomgelden
 • Dranken en persoonlijke uitgaven
 • Verzekeringen

Optioneel: af te sluiten tesamen met de inschrijving: KBC Reis- en annuleringsverzekering à 13 EUR/persoon.
Vrijstellingen : annulering : 50€/persoon – medische kosten en bagage : 75€/persoon/schadegeval

Bijzondere voorwaarden die van toepassing zijn op deze reis:

Deze specifieke voorwaarden vervangen de voorwaarden van artikel 7.1 “Annulering door de reiziger”, vermeld in de Bijzondere reisvoorwaarden van Omnia Travel :

7.1 Annulering door de reiziger:
De reiziger kan het contract opzeggen door middel van de betaling van de opzegvergoeding.
De annulering van een gereserveerde reis kan enkel schriftelijk aan Omnia N.V. medegedeeld worden, met aanduiding van de referentie van de boeking. De annuleringskosten zijn forfaitair als volgt bepaald:
– tot 60 dagen vóór vertrek: 20 % van de reissom vermeerderd met de annulatiekosten voor de lijnvlucht(en).
– 59 tot 31 dagen vóór vertrek: 50 % van de reissom vermeerderd met de annulatiekosten voor de lijnvlucht(en).
– 30 tot 16 dagen vóór vertrek: 80 % van de reissom, met een minimum van € 125 per persoon en/of door de luchtvaartmaatschappij aangerekende kosten.
– 15 tot de dag van vertrek: 100 % van de reissom.

Deze BGB-busreis naar Friesland is vol geboekt.

Inschrijven