Busreis naar Elzas en Vogezen – van 18 tot 22 september 2023

We trekken voor 5 dagen met de bus naar de Elzas en door de Vogezen. Het programma dat Omnia uitwerkte voert ons langs de vele pareltjes van deze unieke grensstreek met een bewogen geschiedenis.

Dag 1 – Straatsburg
We vertrekken vroeg richting Straatsburg. Opstapplaatsen zijn: Autocars Van Aerschot en de rotonde te Rotselaar. Er volgt een facultatieve koffiestop onderweg en middagmaal bij aankomst.
In de namiddag doen we een stadswandeling door Straatsburg, “het kruispunt van Europa” en Unesco Patrimonium. We wandelen door het oude stadsdeel met prachtige gebouwen als de gotische Münsterkathedraal, het Maison Kammerzell, de St-Thomaskerk, de oude “Maisons des Tanneurs”, de waterverdediging met de overdekte bruggen verbonden door middeleeuwse wachttorens en het pittoreske “Petite France” met zijn vakwerkhuizen. Vervolgens doen we een boottocht langs La Petite France, de oude stadswijken en de gebouwen van de Europese instellingen.
Dan rijden we naar het hotel Le Kastelberg 3*, waar we 4 keer zullen overnachten. The Originals Boutique, Hôtel Le Kastelberg, Obernai ligt in de beroemde wijngaard Kastelberg Grand Cru, aan de rand van een bos. In het hele hotel is gratis Wifi beschikbaar. De kamers van Hotel Kastelberg zijn uitgerust met een televisie en een telefoon. Het restaurant serveert traditionele gerechten uit de Elzas en biedt halfpension, menu’s en à-la-cartegerechten voor het diner. Het hotel beschikt over een tuin, een speeltuin en een zomerterras.

Dag 2 – Col du Bonhomme – Haut-Königsbourg – Riquewihr
We starten met een rit door de Vogezen langs de noordelijke Route des Crêtes. Via de Col du Bonhomme rijden we tot aan het Kasteel Haut-Königsbourg, prachtig gelegen op een heuvel en de populairste attractie van de Elzas. We bezoeken het deels heropgebouwde en gerestaureerde kasteel met o.m. de woon- en slaapvertrekken, de staatsieruimtes… Vanop het grote Bastion heeft men een schitterend uitzicht over het Rijndal.
We trekken verder naar het prachtige stadje Riquewihr, omringd door wijngaarden en voor velen het mooiste stadje langs de Route du Vin. Omdat het altijd wist te ontsnappen aan oorlogen en verwoestingen zijn de straten, de steegjes en de 16de-eeuwse huizen nagenoeg intact bewaard gebleven. Na een wandeling door de prachtige en fleurige binnenstad maken we met een toeristisch treintje een rondrit door de omliggende wijngaarden.
We sluiten de dag af met een bezoek aan een wijndomein waarbij we uiteraard proeven van de lekkere Elzasser wijnen.

Dag 3 – Route des Crêtes – Kaysersberg – Colmar
We rijden opnieuw door het gebergte van de Vogezen, ditmaal langs het prachtige zuidelijke deel van de Route des Crêtes. Via de Col de la Schlucht komen we aan de Hohneck, met 1362 m een van de hoogste toppen van de Vogezen. Aan de oriëntatietafel geniet men van een schitterend panorama op de Vogezen, de vlakte van de Elzas en het Zwarte Woud. We rijden verder zuidwaarts tot aan de Grand Ballon, het hoogste punt van de Vogezen (1424 m). Daar houden we een koffiestop. Wie wil kan vanaf het Chalet hotel een korte wandeling (30 min heen en terug) maken naar de top met indrukwekkend panorama over de zuidelijke Vogezen, het Zwarte Woud en – bij helder weer – de Jura en de Alpen.
Op de middag stoppen we in Kaysersberg, middeleeuws stadje dat zijn oude karakter heeft bewaard: oude huizen, een kasteelruïne, de Eglise Sainte-Croix met prachtig altaarstuk, de renaissanceput, de versterkte brug … na een korte wandeling, genieten we er van een lokale Flammekueche.
Vervolgens gaan we naar Colmar, hoofdplaats van de “Haut-Rhin” en een zeer gezellige stad met prachtige vakwerkhuizen met hun bewerkte gevels, fonteinen, balkons met geraniums en pittoreske kanalen. We maken een wandeling door de oude stad en door “la Petite Venise”.
Vrije tijd voor een terrasje, wat shopping… of een vrijblijvende bezoek aan het middeleeuwse Musée d’Unterlinden (niet inbegrepen in de prijs).

Dag 4 – Mont Sainte-Odile – Obernai
We rijden noordwaarts langs de Route du Vin. Eerste halte vandaag is het klooster van de Mont Sainte-Odile, gelegen op een beboste heuvel en een toeristische attractie in de Elzas: het kloostercomplex met verschillende kapellen, de terrassen met schitterend uitzicht over de omgeving, een kruisweg met mooie beeldengroepen, de bron van de Heilige Odile en de 2000 jaar oude, mysterieuze “heidense muur”.
Dan trekken we naar Obernai, mooi Elzasser stadje met fleurige straatjes en oude huizen met kleurrijke daken.
Na het middagmaal rijden we naar het stadje Natzwiller voor een bezoek aan Le Struthof, voormalig concentratiekamp waar vooral verzetsstrijders werden gevangen gehouden. In het Centre européen du résistant déporté wordt de geschiedenis van de nazi concentratie- en vernietigingskampen uiteengezet. Daarna bezoekt u het voormalige kamp waar de prikkeldraadomheining, het crematorium, enkele barakken en cellen bewaard zijn gebleven en nu ingericht zijn als museum. Iets hogerop ligt de begraafplaats met het grote gedenkteken. Een indrukwekkende en emotionele herinnering.

Dag 5 – Terugkeer
We verlaten de Elzas en rijden richting België. We houden halt in Nancy, hoofdstad van Lorraine. Centraal ligt de architecturale 18de-eeuwse Place Stanislas, Unesco Werelderfgoed. Ze werd in 2005 gerenoveerd en is nu volledig voetgangerszone.
Na het middagmaal rijden we door naar Metz. Daar doen we een stadswandeling door het historische centrum. We bezoeken onder meer de monumentale gotische kathedraal Saint-Etienne, de lantaarn van God genoemd, dankzij de schitterende glas-in-loodramen, het werk van vele bekende en onbekende glasmeesters die van de 13de tot de 20ste eeuw ieder hun eigen stijl leverden. Zo zijn er naast middeleeuwse glasramen ook prachtige nieuwe ramen van Marc Chagall.

PRIJS per persoon in tweepersoonskamer

 • op basis van minimum 25 deelnemers: 1050 EUR
 • toeslag in éénpersoonskamer: 115 EUR

Inbegrepen:

 • Transport met autocar 50 plaatsen
 • Logement, onkosten en fooi chauffeur
 • 4 overnachtingen in het hotel Le Kastelberg – 3*
 • Toeristenbelasting hotel
 • Alle maaltijden vanaf middagmaal dag 1 tot en met avondmaal dag 5
 • Programma zoals vermeld met de vermelde bezoeken, degustaties en inkomgelden
 • Omnia reisleider
 • Individueel audiosysteem (oortjes)
 • BTW en Bijdrage Garantiefonds reizen

Niet inbegrepen:

 • Niet vermelde of facultatieve bezoeken/inkomgelden
 • Dranken en persoonlijke uitgaven
 • In Colmar: bezoek aan het middeleeuwse Musée d’Unterlinden – ter plaatse te betalen
 • Verzekeringen

Optioneel: af te sluiten te samen met de inschrijving

 • KBC Reis- en annuleringsverzekering à 20,70 EUR/persoon – Vrijstellingen: annulering: 50€/persoon – medische kosten en bagage : 75€/persoon/schadegeval

Bijzondere voorwaarden die van toepassing zijn op deze reis:
Deze specifieke voorwaarden vervangen de voorwaarden van artikel 8.1 “Annulering door de reiziger”, vermeld in de Bijzondere reisvoorwaarden van Omnia Travel:
8.1 Annulering door de reiziger :
De reiziger kan het contract opzeggen door middel van de betaling van de opzegvergoeding.
De annulering van een gereserveerde reis kan enkel schriftelijk aan Omnia N.V. medegedeeld worden, met aanduiding van de referentie van de boeking. De annuleringskosten zijn forfaitair als volgt bepaald:

 • tot 60 dagen vóór vertrek: 20 % van de reissom
 • 59 tot 31 dagen vóór vertrek: 50 % van de reissom
 • 30 dagen vóór tot de dag van vertrek: 100 % van de reissom.
Inschrijvingsformulier tegen 1 april 2023 bezorgen aan:

Pieter Michels, Paul van Ostaijenlaan 2, 3001 Heverlee

0474/ 96 97 05 of pieter.michels@yahoo.com

Wenst u de volledige offerte van Omnia Travel te ontvangen? Aarzel dan niet deze op te vragen via bond.gepens.bb@gmail.com. De volledige offerte is ook terug te vinden op https://b-g-b.be/ (rubriek Activiteiten).

Inschrijven