Busreis naar Hessen van 16 tot 20 september 2024

Deze keer rijden we naar Hessen, de deelstaat in het midden van Duitsland, waarvan Wiesbaden de hoofdstad en Frankfurt de grootste stad is.

Dag 1 – Leuven -> Bernkastel -> Wiesbaden

Vroeg vertrek vanuit Leuven.

We rijden naar Bernkastel, waar we een tussenstop maken om de stad te bezichtigen. Deze stad aan de oevers van de Moezel is een prachtige locatie die erg populair is onder wandelaars en fietsers omdat het natuurlandschap er zo afwisselend is. De culturele hoogtepunten van de stad zelf zijn het middeleeuwse marktplein, de St. Michaels kerk, de Romeinse wijnpersen, en de vele kloosters en kapellen.

Na het middagmaal en een wandeling rijden we verder naar Wiesbaden, de stad die onze uitvalsbasis zal zijn voor de rest van de reis. Deze Hessische hoofdstad is een bekend kuuroord, aangezien het meer dan 25 warmwaterbronnen bevat. Er zijn zelfs prachtige historische termen, zoals de Kaiser-Friedrich-Therme!

Tegen de late namiddag komen we toe in het hotel Mercure Hotel Wiesbaden 4*, waar we de komende 4 nachten verblijven. Check-in en kamerverdeling.

Dag 2 – Frankfurt

Na het ontbijt in ons hotel vertrekken we naar Frankfurt voor een daguitstap. Tijdens een geleide wandeling door het oude stadscentrum (Römerberg) ontdekken we de verschillende aspecten van de kleurrijke geschiedenis van Frankfurt, waaronder de rol als verkiezingsplaats van Duitse koningen en gaststad voor de kroningsceremonies van de Heilige Roomse keizers. De rol van Frankfurt als vrijhandelsstad en de locatie van de eerste nationale vergadering van Duitsland, die hier in 1848 in de Pauluskerk werd gehouden, wordt ook belicht. Sinds 2018 is de Nieuwe Frankfurtse Oude Stad een andere belangrijke bezienswaardigheid in het hart van het historische stadscentrum. Hier vinden we verschillende architectonische tijdperken en stijlen die harmonieus naast elkaar staan. Een geslaagde mix van oud en nieuw!

Na het middagmaal, maken we een riviercruise langs de imposante skyline van Frankfurt en de groene oevers van de Main. Zo leren we meer over het interessante verleden, heden en toekomst van “Mainhattan”, de metropool aan de Main. We eindigen onze bezoek aan Frankfurt met een degustatie van een lokale gebrouwen appelwijn, een traditioneel product van de stad, in een oude Taverne. Daarbij krijgen we ook uitleg over de productie van de typische wijn.

Dag 3 – De Sprookjesroute

Na het ontbijt in ons hotel vertrekken we voor onze daguitstap langs de Sprookjesroute.

We beginnen in het stadje Hanau, waar de gebroeders Grimm – bekend van de vele sprookjes die ze schreven – werden geboren. Op het marktplein staat een nationaal monument ter ere van de beroemde schrijvers. Verder zijn ook het Goldschmiedehaus en het barokke Schloss Philippsruhe echte trekpleisters.

Verder tot in Steinau an der Strasse, een erg mooi stadje, met vakwerkhuizen, een leuk plein en een burcht in het centrum. Maar we komen er vooral voor het Grimm-museum. In het pand waar de gebroeders Grimm zijn opgegroeid is dit museum opgezet. Het is een traditioneel museum, met erg veel informatie over de 2 broers. En ook over de derde broer, Ludwig Emil, die een begenadigd tekenaar was.

Langs Sebbelsee, Alsfeld… meer gekend als de regio van Roodkapje. We rijden tot in Neustadt waar we de Junker-Hansen-Turm ontdekken. Het is het grootste ronde vakwerkgebouw ter wereld en een oriëntatiepunt in het pittoreske centrum van de stad Neustadt (Hessen).

We eindigen in de universiteitsstad Marburg. Daar volgen we een lokale gids in de voetsporen van de gebroeders Grimm – Langs de sprookjesroute, konden we niet anders dat deze activiteit voorzien! De rondleiding neemt ons mee naar de tijd van de gebroeders Grimm, die van 1802 tot 1805 in Marburg studeerden en hier hun wereldberoemde sprookjes begonnen te verzamelen. We zien de rustige bovenstad als decor voor de sprookjes van Grimm, net zoals de plaatselijke schilder Otto Ubbelohde dat ooit deed met zijn sprookjesillustraties. Na het beklimmen van de vele trappen die zo vaak door de gebroeders Grimm zijn genoemd, eindigen we bij het kasteel van de landgraaf, en genieten er van een prachtig uitzicht over Marburg en omgeving.

Dag 4 – Wiesbaden en Mainz

We beginnen met een bezoek aan onze verblijfplaats, Wiesbaden. De Schlossplatz is een uitstekende plaats om een eerste indruk op te doen van de stad, omdat je je ogen meteen de kost kan geven. Op dit historische plein vind je onder meer het 17de-eeuwse Altes Rathaus, de neogotische Marktkirche, en het Stadtschloss. Het Kurhaus is niet enkel een indrukwekkend gebouw, zowel vanbuiten als vanbinnen, maar heeft ook nog eens de dubbele functie van staatstheater en casino. Het is gelegen aan het Kurpark; een stadspark dat gemodelleerd is naar de klassieke Engelse landschapstuinen. Het is dus zeker de moeite waard om er doorheen te kuieren. Vergeet ook zeker niet om je uit te leven in de grote winkelstraat!

Verder naar Mainz. De geschiedenis van Mainz gaat terug tot in de prehistorie. Het werd gesticht door de Romeinen en zij noemden het Mogontiacum. Vanaf de achtste eeuw is deze Duitse stad een bisdom en de bisschop had wereldrijke macht. De Dom van Mainz en de Sint-Stefanuskerk werden gebouwd in opdracht van één van de belangrijkste (aarts)bisschoppen, namelijk Willigis.

Ten slotte bezoeken we het Gutenbergmuseum, het museum van de drukkunst. Johannes Gensfleisch Gutenberg werd in 1400 geboren in Mainz en bereidde zelf de druk voor van de zogenaamde “42-regelbijbel” in 1455, dat is het oudste gedrukte boek ter wereld. Van de 46 overgebleven exemplaren heeft het museum er één van weten te bewaren, evenals een psalmenboek van Mainz, het eerste gedrukte werk met inkt in drie verschillende kleuren. Het museum toont op vijf niveaus een uitzonderlijke tentoonstelling over de geschiedenis van het boek en het schrift in Europa en wereldwijd.

Dag 5 – Darmstadt -> Leuven

Na het ontbijt in het hotel vertrekken we naar Darmstadt. Deze veelzijdige stad is onder andere een universiteitsstad, een wetenschapscentrum, en bovenal ook een cultureel hoogstandje. Jugendstil of Art Nouveau is de stijl die heerst. Dit is te danken aan de Jugendstil-kunstenaarskolonie die zich in de 20ste eeuw op de heuvel Mathildenhöhe in Darmstadt vestigden. We nemen de tijd voor een bezoek aan de site. Het Haus der Geschichte – het voormalige hoftheater -, het Hessisches Landesmuseum met haar cultuurhistorische schatten, alsook de Kunsthalle Darmstadt, die specialiseert in moderne kunst, maakt deze stad een paradijs voor kunstliefhebbers.

Onderweg naar Leuven stoppen we nog voor een lichte avondmaal. – Late aankomst in Leuven.

PRIJS per persoon in tweepersoonskamer

 • op basis van minimum 25 deelnemers: 1.425 EUR
 • toeslag in éénpersoonskamer: 207 EUR

Inbegrepen:

 • Transport met autocar Van Aerschot 50 plaatsen
 • Logement, onkosten en fooi chauffeur
 • 4 overnachtingen in Wiesbaden – Mercure Centrum of gelijkwaardig
 • Toeristenbelastingen
 • Alle maaltijden vanaf middagmaal dag 1 tot en met avondmaal dag 5
 • Programma met de vermelde bezoeken, degustaties en inkomgelden
 • Omnia reisleider
 • Individueel audiosysteem (oortjes)
 • BTW en Bijdrage Garantiefonds reizen

Niet inbegrepen:

 • Niet vermelde of facultatieve bezoeken/inkomgelden
 • Drank en persoonlijke uitgaven
 • Verzekeringen

Optioneel: af te sluiten tezamen met de inschrijving

 • KBC Reis- en annuleringsverzekering à 20,70 EUR/persoon
  Vrijstellingen: 75€/persoon/schadegeval

Onder de nieuwe reiswet geniet u, naast een maximale service, van een nog betere bescherming indien u een groepsreis reserveert. In het kader hiervan moet u zich bij reservatie akkoord verklaren met de precontractuele informatie die u kan bekomen bij de verantwoordelijke van uw organisatie, op aanvraag bij Omnia Travel of op onze website www.omniatravel.be:

 • de Algemene (voor pakketreisovereenkomsten) en Bijzondere Reisvoorwaarden van Omnia Travel
 • het Standaardinformatieformulier
 • de KBC verzekeringspolis

Bijzondere voorwaarden die van toepassing zijn op deze reis:

8.1 Annulering door de reiziger: De reiziger kan het contract opzeggen door middel van de betaling van de opzegvergoeding.

De annulering van een gereserveerde reis kan enkel schriftelijk aan Omnia N.V. medegedeeld worden, met aanduiding van de referentie van de boeking. De annuleringskosten zijn forfaitair als volgt bepaald:

 • tot 60 dagen vóór vertrek: 20 % van de reissom
 • 59 tot 31 dagen vóór vertrek: 50 % van de reissom
 • 30 dagen vóór tot de dag van vertrek: 100 % van de reissom.

Inschrijven doe je door het formulier (zie achteraan de nieuwsbrief van maart 2024) ingevuld tegen 15/04/2024 te sturen
naar Stef Stas, Glabbeeksesteenweg 134, 3391 Meensel-Kiezegem of via e-mail naar: stasstef@gmail.com – telefoon: 016 63 24 29

Inschrijven