Jubileum contactdag in Bokrijk, dinsdag 21 mei 2019

Voor de contactdag in het gouden jubileumjaar wijken we uit naar het openluchtmuseum in Bokrijk. We gaan er niet alleen feestelijk eten, maar maken van de gelegenheid gebruik om een en ander te beleven.

In de voormiddag kan er gekozen worden uit 3 activiteiten:
1. wandelen door het water,
2. de Bruegelroute of een
3. vrij bezoek aan het openluchtmuseum.
In de vroege namiddag, na het aperitief, gaan we aan tafel. Tussendoor krijgen we “De Stoopkes” op bezoek die ons in de juiste stemming zullen brengen met hun jeneverliedjes. Ook de bestuurswisselingen die op stapel staan zullen plechtig geproclameerd worden.

1. Wandelen door het water
Wellicht hebt ge al gehoord over fietsen door het water in Bokrijk. Door de vijvers van de Wijers is een fietspad van 212 meter aangelegd. Dit fietspad is vorig jaar door het Amerikaanse weekblad Time opgenomen in de top 100 van de meest spraakmakende bestemmingen in de wereld. Ook te voet kunt ge door het water. Het fietspad is opgenomen in een wandelroute van iets meer dan 4 km rond het openluchtmuseum. Het vertrekpunt van onze wandeling bevindt zich aan Hangar 58. De wandeling wordt begeleid door enkele bestuursleden en is bewegwijzerd. Bovendien krijgt elke deelnemer een plannetje van de wandelroute.

2. Bruegelroute
In 2019 is het precies 450 jaar geleden dat de Vlaamse schilder Pieter Bruegel de Oude overleed. Daarom organiseert Bokrijk dit jaar de internationale expo ‘De wereld van Bruegel’. Bokrijk bezit dan wel geen schilderijen van Pieter Bruegel maar tal van gebouwen en voorwerpen uit de Bokrijkcollectie lijken weggelopen te zijn uit zijn werken. De bezoekers zullen in het openluchtmuseum de landschappen en Bruegeltaferelen in het echt kunnen beleven. Ge stapt als het ware midden in één van de schilderijen van Bruegel en ontdekt hoe actueel zijn werk nog steeds is. Voor de Bruegelroute zijn gidsen voorzien. Het aantal deelnemers is wel beperkt tot 200 volgens volgorde van inschrijving.

3. Vrij bezoek openluchtmuseum
Ooit, van 1927 tot 1937, was het domein Bokrijk in handen van de Boerenbond. Op coöperatieve basis werden er landbouwprojecten opgezet en werd er een proefboerderij opgericht. Het kasteel werd gebruikt voor vergaderingen en studiedagen. In 1937 kocht de provincie Limburg het 550 hectare grote domein met de bedoeling er een nieuwe bestemming aan te geven. De tweede wereldoorlog
steekt echter stokken tussen de wielen en het duurt nog tot 1953 vooraleer er beslist werd een openluchtmuseum op te richten.
Het openluchtmuseum opende zijn poorten in 1958, het jaar van de Expo. Het domein herbergt een unieke verzameling authentieke gebouwen met huisraad en bijhorend alaam, afkomstig uit verschillende Vlaamse regio’s en tijdsperiodes. In het oude stadsgedeelte bevindt zich de permanente tentoonstelling ‘De sixties’ over de turbulente jaren ’60.
Voor het vrij bezoek zijn geen gidsen voorzien. Wel krijgt elke deelnemer aan de contactdag een beknopte brochure over het domein met daarin een plannetje van het park en van het openluchtmuseum zelf. Diegenen die kiezen voor het vrij bezoek moeten er wel voor zorgen dat zij tegen 12u.30 terug aan Hangar 58 zijn voor de receptie.

DAGPROGRAMMA

10u.00 – 10u.30: Onthaal in Hangar 58. Er is een drankenbuffet voorzien (koffie, thee, waters en sinaasappelsap) + 2 mini-koffiekoeken per persoon.
10u.30 – 12u.30: Wandeling door het water, Bruegelroute of vrij bezoek openluchtmuseum naargelang uw keuze bij de inschrijving.
12u.30 – 13u.30: Receptie in Hangar 58 of op het marktplein.
13u.30 – 18u.00: Feestmaal met tussendoor proclamatie van de bestuurswisselingen en optreden van De Stoopkes

HOE BOKRIJK HANGAR 58 BEREIKEN?

Met eigen wagen Als ge met GPS rijdt geef dan als bestemming in: Herkenrodeplein 5, 3600 Genk. Ge komt dan aan parking 2 en neemt daar de inrijstrook Hangar 58 met Ledaanduiding ’50 JAAR BGB’. Voor diegenen die met eigen wagen komen wordt er een parkingticket voorzien.
– Komende van Vlaams Brabant neemt ge de E314 richting Genk/Aken. Neem afrit 30 Park Midden-Limburg naar N726. Volg dan de wegwijzers Bokrijk (bruine achtergrond met witte opdruk Bokrijk). Let op: vanaf de autostrade is het nog ongeveer 5 km. Volg bij het binnenkomen van het domein de wegwijzer naar Parking 2/Hangar 58/Evenementen. Neem aan parking 2 de inrijstrook Hangar 58 met Ledaanduiding ’50 JAAR BGB’.
– Komende van de provincie Antwerpen neemt ge de E313 richting Hasselt/Luik. Aan het knooppunt te Lummen neemt ge de E314 richting Genk/Aken. Vervolgens zoals hierboven is beschreven.
– Komende van Zuid- en Midden-Limburg en vanuit Luik neemt ge de E313 richting Hasselt. Neem afrit 27 Hasselt West. Sla rechtsaf Kuringersteenweg richting Hasselt centrum. Achter de Carrefour (op de linkerkant van de weg) slaat ge linksaf naar de Herkenrodesingel. Na ongeveer 2 km aan de verkeerslichten linksaf wegwijzer Genk volgen. Onmiddellijk na de brug over het Albertkanaal rechtsaf richting Genk naar de Genkersteenweg. Na ongeveer 5 km op de rotonde de 2de afslag richting Bokrijk nemen. Bij het bereiken van het rondpunt aan parking 2 de inrijstrook Hangar 58 met Led-aanduiding ’50 JAAR BGB’ nemen.

Met de autocar.

We voorzien autobussen naar Bokrijk. Voor het busvervoer wordt 10 euro per persoon gevraagd. In geval van problemen met de autobus: bel Julien Milis GSM 0496 58 73 49.

– Vanuit West- en Oost-Vlaanderen: 
06.00 uur Roeselare Expohallen Diksmuidesteenweg 400
06.30 uur Loppem autostrade oprit richting Brussel
07.00 uur Aalter rond punt oprit E40 richting Brussel
07.40 uur Afrit Wetteren carpoolparking Oosterzeelsesteenweg richting Brussel
08.30 uur Groot Bijgaarden Texaco E40 richting Brussel
– Vanuit Leuven
08.30 uur Leuven Station perron 14 Diestsepoort achterkant Acerta-gebouw
08.50 uur Rotselaar parking rondpunt

Tafelgezelschap:

Om alles wat ordelijk te laten verlopen en het weerzien van vrienden gemakkelijker en aangenamer te maken is er geopteerd om de mogelijkheid te bieden samen aan dezelfde tafel plaats te nemen. Het bestuur zal zijn best doen om dat mogelijk te maken. Iedereen krijgt een tafel toegewezen.

Beschrijving van de contactdag zoals in de nieuwsbrief kan je hier downloaden

 

INSCHRIJVEN

De deelnameprijs voor de contactdag bedraagt 45 euro per persoon. Voor de personen die met de autocar meekomen wordt 10 euro per persoon extra gerekend.
Op het inschrijvingsformulier vermeldt je of je met de auto komt ofwel met de autobus meereist. In dit laatste geval dient ge ook de opstapplaats te vermelden.
Tevens vermeldt je uw keuze voor de voormiddagactiviteit: wandelen door het water, de Bruegelroute of vrij bezoek van het openluchtmuseum. Deze keuze kan achteraf niet meer gewijzigd worden.

De inschrijvingen voor de contactdag dienen te gebeuren voor 28 april 2019 door middel van het inschrijvingsformulier hier bijgevoegd.
Het ingevulde inschrijvingsformulier wordt verzonden naar:
Odette Dekeyser, P. Nollekensstraat 15 – 01/01, 3010 Kessel-Lo, of per e-mail naar: odette.dekeyser@telenet.be
Gebruik het speciale inschrijvingsformulier 

Inschrijvingsformulier hier downloaden 

Indien je onderstaand online-inschrijvingsformulier gebruikt specifieer duidelijk:
– de namen van de deelnemers en aantal personen,
– vervoerswijze, eventueel de opstapplaats op de bus,
–  In de bijkomende informatie:
* Keuze activiteit  van iedere ingeschrevene (wandelen, bruegelroute of vrij bezoek),
* wens aan tafel te zitten met (naam van personen met wie je wenst aan tafel te zitten) ….

Inschrijven