Daguitstap naar het Pays de Herve op donderdag 24 augustus 2023

Op deze daguitstap, die avontuurlijk start en vroom kan eindigen, ontdekken we samen het Fort Battice en bezoeken we de abdijsite Val Dieu in Aubel.

We vertrekken met de luxe autocar naar het zuiden. Na een mooie rit bezoeken we het Fort Battice. Het is een fort gebouwd in 1934 midden op een heuvelrug, met uitkijk in het zuiden richting Verviers en in het noorden richting Aubel. Het fort maakt deel uit van de fortengordel rond Luik in de Belgische provincie Luik. Het is gelegen op 15 kilometer van de Duitse grens en werd als een van de primaire aanvalsplekken gezien door het Duitse leger op 10 mei 1940. Het fort gaf zich over na 12 dagen nadat het geraakt werd door een vliegtuigbom.

Aan de ingang van dit militair domein worden we opgewacht door de gidsen. Een wandeling van ongeveer 3 km begint met een steile afdaling, want een groot deel van het fort ligt 35 meter onder de grond. De trap met 108 treden is flink stijl. Aangepast schoeisel is aangewezen. We nemen een kijkje in de barakken waar de soldaten verbleven. De bunkers zijn zeer indrukwekkend, vooral de geschutkoepels met twee 75mm-kanonnen.

Het Fort van Eben-Emael is voor velen onder ons goed gekend. Het Fort Battice uit dezelfde periode is door de Vlaming niet gekend. Voor ons dus een ideale gelegenheid om af te dalen in deze geschiedenis.

Het zal snel middag zijn als we terug bovengronds het prachtige landschap bewonderen. Tijd voor een lekkere lunch in Le Moulin de Val Dieu en het bezoek aan de prachtige cisterciënzer abdij Val Dieu. De abdij, gesticht in het begin van de 13e eeuw, is thans een bezinningscentrum en een bezoekerscentrum met onder andere een brouwerij, een restaurant en een winkel. In februari 2002 verlieten de laatste drie monniken de priorij.

Het restaurant bezochten we al voor de lunch. Op hetzelfde abdijdomein is er dus ook een brouwerij waar het Val Dieu-abdijbier wordt gebrouwen. Na het bezoek van de brouwerij zullen we het eindproduct proeven.

Het programma:

  • 07.20 u: opstap in Rotselaar Rond Punt
  • 07.35 u: opstap in Scherpenheuvel bij autobussen Van Aerschot
  • 09.00 u: koffietje
  • 10.00 u: bezoek aan Fort Battice
  • 12.15 u: lunch in Le Moulin de Val Dieu
  • 14.00 u: bezoek aan de abdijsite van Val Dieu, inclusief degustatie
  • 17.30 u: vertrek naar huis
  • 18.30 u: aankomst Rotselaar
  • 18.45 u: aankomst in Scherpenheuvel

De deelnameprijs voor deze daguitstap, volledige verzorgd door BGB, is 55 € per persoon, inclusief koffie, lunch, busreis heen en terug, bezoek aan Fort Battice en Val Dieu, beide met gids.

U ZORGT VOOR: goed weer, aangepaste kledij en goede schoenen om de bezoeken comfortabel mee te maken.

 Inschrijven ten laatste op 1 augustus 2023 door het formulier, dat je achteraan de nieuwsbrief van juli vindt, te sturen naar Stef Stas, Glabbeeksesteenweg 134, 3391 Meensel-Kiezegem of via email naar stasstef@gmail.com of hieronder.

Inschrijven