Daguitstap op dinsdag 20 juni 2023 naar Maastricht en Kanne

Maastricht vanop de Maas en daarna gaan we ondergronds op grottenbezoek in Kanne.

Onze rondvaart op de Maas begint in Maastricht, de hoofdstad van de provincie Limburg (Nederland). Zeer gekend bij de Vlamingen, want het is er heerlijk wandelen en het is niet zo ver. Maastricht is ontstaan bij een doorwaadbare plaats in de rivier de Maas, waaraan het zijn naam te danken heeft. Het is een oude stad, want zeker al tweeduizend jaar lang ononderbroken bewoond. Enkele jaren geleden bezochten we de stad al met BGB. Daarom verkennen we vandaag deze oude stad vanop het water.

Na de gebruikelijke lekkere koffie, ergens onderweg, gaan we aan boord van het schip. De kapitein vaart ons langs een historische vaarroute en het oude stadscentrum, richting de Belgische grens. We passeren onder andere de historische Sint Servaasbrug, de Basiliek van Onze Lieve Vrouwe en het Bonnefanten, We blijven ruim 2 uur aan boord en gebruiken er ook onze lunch: een lekkere tas soep met brood aangevuld met rustieke broden met fijne vleeswaren of kaas, gerookte forel of Noorse garnalen met cocktailsaus, salades…
Om 12 uur staan we terug aan wal, zonder honger.
Met de autocar is het niet zo ver naar de grotten van Kanne. Eeuwenlang wordt hier in de mergelstreek ondergronds kalksteen ontgonnen. Een stukje van het 16 km lange gangenstelsel willen we vandaag ontdekken. Met onze gids maken we een rustige rondleiding en zien de prachtige muurschilderingen van prehistorische dieren en fossielen. We gaan 30 meter onder de grond. Twee naast elkaar gelegen gangenstelsels worden bezocht om een goede indruk te krijgen. We staan zeker ook versteld van de indrukwekkende wijze waarop de arbeiders destijds de mergel met eenvoudige werktuigen konden ontginnen. Bekend zijn zonder twijfel de champignons die hier in alle rust gekweekt worden. Wist u dat er tijdens de woelige tijden in onze contreien 50.000 mensen konden schuilen tegen naderend onheil? Wist u dat er zelfs een fenomenale kapel is ingericht? En vooral: wist u dat er ook een café is ingericht?

Het zal een fijne en originele dag worden. Maastricht leren we kennen vanop het water en de rest van de dag zitten we in de grotten van Kanne. Niet te missen!

Als afsluiter rijden we naar Buitengoed Slavante, men serveert er (binnen in de zaak en bij mooi weder op het terras met een zeer mooi uitzicht) heerlijke koffie van de Mestreechse koffiebranderij ‘Maison Blanche Deal’, een voortreffelijke koffie die nog steeds gebrand wordt in hun eigen bedrijf. Ook is er thee verkrijgbaar en is er een keuze uit verschillende Limburgse vlaaien van de gekende patisserie Lemmens.

Inschrijven kan door het inschrijvingsformulier te sturen naar Jos Pelgroms, Notelaarweg 9, 2520 Emblem, of te mailen naar jospelgroms@hotmail.com.

Het programma van deze dag ziet er ongeveer zo uit:

Er wordt een grote autocar gereserveerd voor 52 personen voor deze uitstap.

 • 07u20 Opstap in Scherpenheuvel bij autobussen Van Aerschot
 • 07u35 Opstap aan het Rond Punt in Rotselaar
 • 08u15 Opstap aan de carpool parking te Hasselt Zuid (E313 – afrit 28)
 • 09u00 Koffietje met croissant in The Riverside Lounge
 • 10u00 Rondvaart op de Maas, met lunch aan boord
 • 12u00 Met de autocar naar de grotten van Kanne
 • 13u00 Bezoek met gids aan de mergelgrotten, incl. vlaai, drankje en worst
 • 16u00 Afsluiter met koffie en thee met Limburgse vlaai
 • 17u00 Vertrek huiswaarts
 • 18u00 Aankomst in Rotselaar
 • 18u15 Aankomst in Scherpenheuvel

PRIJS: 55 € – Daarin zijn begrepen: Koffie + Lunch + Afsluiter + Autocar heen en terug + rondvaart Maastricht en bezoek aan de grotten.

U ZORGT VOOR: aangenaam weer, aangepaste kledij en goede schoenen om de bezoeken comfortabel mee te maken.

Inschrijven