Daguitstap naar het Donkmeer en “De Zuivelarij” op vrijdag 13 oktober 2023

Herfstwandeling aan het Donkmeer in Berlare en bezoek aan de kaasmakerij “De Zuivelarij” met degustatie. Let op! Deze daguitstap is beperkt tot 32 deelnemers. De kaasmakerij kan niet meer bezoekers verwelkomen.

Deze uitstap gaat richting het Donkmeer in Berlare. Bij aankomst gebruiken we naar gewoonte een koffie of thee met croissant in restaurant Elvira op de hoek van het Donkmeer. Hier kunnen we al een eerste blik werpen op de grootte van het Donkmeer.

Na de koffie rijden we verder naar Berlare, waar we een bezoek brengen aan “De Zuivelarij”, een kleine kaasmakerij. Eerst krijgen we een rondleiding door de eigenaar zelf en daarna volgt een degustatie. Deze duurt normaal gezien drie uur, maar we hebben ingekort tot twee uur omdat we nog een druk programma hebben. Hij serveert daarbij zijn verschillende kazen: Berloumi, Labneh, viVie, enz. met aangepaste wijnen en dipsausjes en vertelt daarbij welke de beste combinaties zijn en ook waar deze producten in de handel verkrijgbaar zijn.

Om 13u rijden we naar de start van de wandeling.

Het Donkmeer is ontstaan door het buiten de oevers treden van de Schelde waarbij grote waterplassen ontstonden die in de lager gelegen gebieden werden uitgeschuurd. In de lager gelegen gebieden daarrond werd ook turf gestoken voor de verwarming van de huizen. Hierdoor is er een groot natuur- en recreatiegebied ontstaan. Zwemmers, zeilers, vissers, natuurliefhebbers, wandelaars en vogelspotters komen hier aan hun trekken. Er is zelfs een theater waar in de zomerperiode voorstellingen worden gegeven in en rond het water. Ook Lucien Van Impe, onze vroegere tourwinnaar komt hier regelmatig langs gefietst om een praatje te slaan met de vissers aan de rand van het meer. Misschien zien we hem wel! Fred De Bruyne, een oud wielrenner uit de jaren 1950 tot 1960 en later verslaggever van vele wielerwedstrijden was geboren en getogen in Berlare.

Op de parking maken we ons klaar voor de korte wandeling van 5 km rondom het meer met bezienswaardigheden onderweg: de mooie natuur die zich klaar maakt voor zijn winterslaap, de mooie villa’s aan de rand van het water, de watervogels die aan en af vliegen en de visser die op zijn grote vangst wacht. Neem ook eens een kijkje aan de kapel en aan de eendenkooi met het kooikerhuisje.

De lange wandeling van 10 km maakt een grote boog rondom het Donkmeer en de massa’s turfputten die er omheen liggen. Meestal gaat het over onverharde wegen die goed begaanbaar en aangegeven zijn. De nummering is te volgen op het plannetje dat de begeleider heeft. Het laatste stuk van beide wandelingen volgt hetzelfde traject.

De deelnemers die niet wensen te wandelen kunnen zich begeven naar het info-center op enkele stappen van restaurant Elvira. Daar zijn terrassen en zitbanken waar je kan genieten van de omgeving, al of niet met een pintje of een ijsje.

Om 16u nemen we de lunch in restaurant Elvira, waar we dit menu voor u kozen:

  • Aperitief met drie hapjes
  • Voorgerecht: Thaise pompoensoep – kokos – citroengras – kippenreepjes (zonder kip voor vegetariërs ).
  • Hoofdgerecht naar keuze:
    • Varkenswangen – kriekenbier – peperkoek – ajuin – mosterd – slaatje.
    • Cappellini – gepofte kerstomaatjes – look – basilicum – parmezaan – pijnboompitten.
  • Nagerecht: Chocolade – moelleux – vanille – cookiecrumble.

Het programma:

07u45   Opstap in Scherpenheuvel bij autocars Van Aerschot
08u15   Opstap in Rotselaar Rond Punt
10u00   Koffie/thee met croissant in restaurant Elvira
11u00   Bezoek kaasmakerij met degustatie
13u30   Vertrek wandeling van 5 en 10 km
16u00   Lunch in restaurant Elvira
17u30   Vertrek huiswaarts
18u45   Aankomst in Rotselaar
19u00   Aankomst bij Van Aerschot

PRIJS: 50 €

U ZORGT VOOR: aangenaam weer, aangepaste kledij en goede schoenen om de bezoeken en wandelingen comfortabel mee te maken.

Jos Detiège en Jos Pelgroms

Inschrijven