KMSKA en het Stadhuis van Antwerpen – daguitstap op 23 maart 2023

Het KMSKA is sinds 24 september 2022 na indrukwekkende verbouwingen eindelijk weer open! Op 18 juni 2022 ging na 4 jaar intensieve restauratie- en renovatiewerken het Stadhuis weer open voor het publiek.

Op 24 september 2022 zijn de deuren geopend van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen en nu kunnen we er samen een bezoek brengen. De 11 voorgaande jaren onderging één van de meest prestigieuze kunstinstellingen van Vlaanderen een uitgebreide restauratie met heel wat vernieuwingen. Samen goed voor een investering van meer dan 100 miljoen euro. In het gloednieuwe museumgebouw toont het KMSKA meer dan 600 kunstwerken (in totaal zijn er 8400). De werken van Rubens, Jordaens, Van Dyck, Alechinsky, Ensor, Fouquet en vele anderen zijn er te bewonderen in een fenomenaal decor.

We spenderen de hele voormiddag in het museum. Een gids zal ons 2 uur begeleiden in dit prachtige gebouw. We hebben 2 gidsen kunnen reserveren voor maximaal 18 deelnemers per gids. Dat wil zeggen dat de eerste 36 inschrijvers meekunnen met een gids.

Na de lunch worden we verwacht op de Grote Markt.

Op 18 juni 2022 ging na 4 jaar intensieve restauratie- en renovatiewerken het Stadhuis weer open voor het publiek. Dit gebouw, erkend als UNESCO-werelderfgoed, ligt in het hart van Antwerpen. Het renaissancegebouw, opgetrok-ken tussen 1561 en 1664, voldeed niet langer aan de huidige duurzaamheidsnormen, maar ook de schilderijen en het andere erfgoed in het gebouw waren toe aan grondig onderhoud. Vandaag schittert het gebouw als nooit te voren.

We hebben twee gidsen kunnen boeken voor maximaal 20 personen per gids. Onze gidsen zullen starten met uitleg over de fantastische gevel. Daarna ontdekken we zowel het gelijkvloerse als het unieke ‘schoon’ verdiep. De naam ‘Schoon Verdiep’ is een letterlijke vertaling van het Franse ‘bel-etage’. Een bel-etage is de hoofdverdieping van een gebouw dat zich niet op de gelijkvloerse maar op de eerste verdieping bevindt. De ruimte van het Schoon Verdiep die het meest tot de verbeelding spreekt is zonder twijfel het kabinet van de burgemeester. Opvallend aan deze ruimte is de prachtige schoorsteenmantel, het goudleren behang en de portretten van oud-burgemeesters. Verder ontdekken we nog de trouwzaal (al 130 jaar in gebruik), de wandelzaal, de collegezaal, de raadzaal, de Kleine Leyszaal en ten slotte de Leyszaal.

Na al dat schoons hebben we dorst gekregen … dus eindigen doen we in … een Antwerps café! 

Het programma:

  • 07.30 u: Opstap in Scherpenheuvel bij autobussen Van Aerschot
  • 07.45 u: Opstap in Rotselaar Rond Punt
  • 09.00 u: Koffietje
  • 10.00 u: Bezoek aan het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen
  • 12.15 u: Lunch
  • 14.00 u: Bezoek aan het stadhuis van Antwerpen
  • 16.15 u: De Koninck Bolleke of iets anders in een Antwerps café
  • 17.30 u: Vertrek naar huis
  • 18.30 u: aankomst Rotselaar
  • 18.45 u: aankomst in Scherpenheuvel

PRIJS: € 55, inbegrepen koffie/thee, lunch, autocar, bezoek met gids aan KMSKA en Stadhuis en een Bolleke.

U ZORGT VOOR: aangenaam weer, aangepaste kledij en goede schoenen om de bezoeken comfortabel mee te maken.

Als u een museumpas hebt en deze kan voorleggen bij het bezoek aan het KMSKA, zal BGB u nadien de inkom 20 € voor het museum terugstorten. Als u hiervan wil genieten, zorg er dan zeker voor dat u de pas bij hebt tijdens het bezoek!

Inschrijven ten laatste op 8 maart 2023

bij Tony Lemmens, Busselbergstraat 9, 3583 Paal – tony.lemmens@telenet.be

Alleen de eerste 40 inschrijvers kunnen mee!

Inschrijven