KMSKA en Museum Plantijn-Moretus – daguitstap op 15 april 2023

De renaissance van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen en een ontmoeting met de manager van het jaar 1572? De daguitstap naar Antwerpen van 23 maart was op enkele uren tijd volgeboekt. We organiseren nu een tweede gelijkaardige uitstap. Een exacte kopie is het niet geworden, want het stadhuis is helaas niet meer te boeken dit voorjaar. Maar het programma dat je hierna ontdekt is zeker evenwaardig. De museumpas is deze keer niet van toepassing.

Op 24 september 2022 zijn de deuren geopend van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen en nu al kunnen we er samen een bezoek brengen. De 11 voorgaande jaren onderging één van de meest prestigieuze kunstinstellingen van Vlaanderen een uitgebreide restauratie met heel wat vernieuwingen. Samen goed voor een investering van meer dan 100 miljoen euro. In het gloednieuwe museumgebouw toont het KMSKA meer dan 600 kunstwerken (in totaal zijn er 8400). De werken van Rubens, Jordaens, Van Dyck, Alechinsky, Ensor, Fouquet en vele anderen zijn er te bewonderen in een fenomenaal decor.

We spenderen de hele voormiddag in het museum. Een gids zal ons 2 uur begeleiden in dit prachtige gebouw. We hebben 2 gidsen kunnen reserveren voor maximaal 18 deelnemers per gids. Dat wil zeggen dat de eerste inschrijvers meekunnen met de gids.

Na de lunch, waar de gerechten opgediend worden met een ‘lach en een zwans’ worden we verwacht op de Vrijdagmarkt!

Na een korte wandeling komen we aan dit mooi Antwerps pleintje. Op deze markt worden elke vrijdagmorgen in beslag genomen goederen verkocht. Tweedehands fietsen, meubels, elektrische toestellen… kan je er per opbod kopen. Het is zaterdag als we dit bezoek aan Antwerpen brengen, dus moet het iets anders zijn wat ons naar hier brengt.

Wij wandelen binnen in de drukkerij en het prachtige woonhuis van de familie Plantijn-Moretus. Hier woonde en werkte als het ware, de eerste manager van het jaar, maar wel 400 jaar geleden.

 

 

 

In de zestiende eeuw bevond zich hier de boekdrukkerij, die door Christoffel Plantijn werd gesticht. Na zijn dood werd de drukkerij overgenomen door zijn schoonzoon Jan Moretus. De drukkerij werd de ontmoetingsplaats voor heel veel geleerden en humanisten, zoals Justus Lipsius en Simon Stevin. Vandaag zijn wij er te gast, onder leiding van 2 gidsen. We ontdekken de oudste drukpersen ter wereld maar ook portretten van Rubens, en veel meer!

Na al dat schoons hebben we dorst gekregen… een welverdiende pint staat op ons te wachten.

Het programma:

  • 08.00 u: Opstap in Scherpenheuvel bij autobussen Van Aerschot
  • 08.15 u: Opstap in Rotselaar Rond Punt
  • 09.15 u: Koffietje
  • 10.30 u: Bezoek aan het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen
  • 12.45 u: Lunch
  • 14.00 u: Bezoek aan het Museum Plantijn-Moretus
  • 16.00 u: De Koninck Bolleke of iets anders in een plaatselijk café
  • 17.00 u: Vertrek naar huis
  • 18.00 u: aankomst Rotselaar
  • 18.15 u: aankomst in Scherpenheuvel

PRIJS: € 55, inbegrepen koffie/thee, lunch, autocar, bezoek met gids aan KMSKA en museum Plantijn-Moretus en een Bolleke.

U ZORGT VOOR: aangenaam weer, aangepaste kledij en goede schoenen om de bezoeken comfortabel mee te maken.

Helaas is er een beperkt aanbod. Wil je mee?

Wees er dan snel bij!

Inschrijven ten laatste op 2 april 2023

bij Tony Lemmens, Busselbergstraat 9, 3583 Paal – tony.lemmens@telenet.be

Inschrijven