Shalom Allemaal – Daguitstap naar Antwerpen op dinsdag 19 maart 2024

Bezoek aan het Snijders&Rockoxhuis en de Joodse Wijk Middagmaal in het koosjer restaurant Hoffy's

Sinds ‘Shalom Allemaal’ op TV wordt uitgezonden, is er iets veranderd in de straten van Antwerpen, was een titel in Humo. Ondertussen is er nog een TV-serie bijgekomen, namelijk ‘Rough Diamonds’. Dank zij de televisiereportage en de fictiefilm krijgen we een bijzondere inkijk in het dagelijkse leven van de normaal uiterst gesloten orthodoxe joodse gemeenschap in Antwerpen.

Samen met Jos ging ik eind augustus 2023 op verkenning in deze bijzondere wijk. Vrij snel zien we vrouwen die kinderwagens voortduwen. Ze dragen een pruik en een rok tot onder de knie. Jongens met Keppel en tsietsiet (de Nederlandse term is gedenkkwast), waarvan de franjes onder hun hemd uitkomen, stuiven voorbij, te voet en op de step. Kortom we zijn midden in de joodse wijk.

We beginnen deze daguitstap echter in het Snijders&Rockoxhuis met een heerlijk kopje koffie of thee in de prachtig gerestaureerde kelder van dit unieke gebouw.

Het Snijders&Rockoxhuis is een bijzonder museum, ondergebracht in twee vroeg-17e-eeuwse historische panden. De Gouden Rinck was vanaf 1603 het woonhuis van Nicolaas Rockox. Na de samenwerking met het KMSKA en het Gulden Cabinet werd De Fortuyne, het woonhuis van zijn buurman en kunstschilder Frans Snijders bij het museum gevoegd en op 24 februari 2018 opengesteld. De KBC Groep kocht beide panden in de jaren 70 en onder hun auspiciën werd een grondige restauratie aangevat. Beide huizen tonen de culturele rijkdom en uitstraling van Antwerpen.

Wat krijgen we er te zien? Buiten de renaissance-huizen en de oorspronkelijke binnentuin ontdekken we er prachtige beeldhouwwerken, wandtapijten, bijzonder meubilair en een grote verzameling schilderijen van o.a. Rubens, Antoon van Dyck, Jacob Jordaens, Frans Snyders, Jan Brueghel de Oude en Pieter Brueghel de Jonge.

Een korte busrit brengt ons bij het centraal station en de Joodse wijk. We lunchen samen in het koosjer restaurant Hoffy’s. De typische Joodse gerechten worden met eenvoudige ingrediënten bereid en hebben een verfijnde smaak. We zullen er zeker van genieten.

Tijdens de maaltijd krijgen we uitleg van de eigenaar de Heer Hoffman over hun 613 geboden, hun manier van koken en hun dagelijkse gebruiken. Daarna maken we een wandeling door de buurt. Terwijl we wandelen door de diamantwijk en de kleine straatjes, vertelt de gids meer over de Antwerpse joden. We maken er kennis met de mezoezos die aan de deur hangen, we passeren langs joodse bakkerijtjes, diamantwinkeltjes en synagogen. De wandeling met gids duurt anderhalf tot twee uur.

Afsluiten doen we op gepaste Antwerpse wijze…

Voor het bezoek aan het Snijders&Rockoxkuis en de Joodse wijk inclusief busvervoer, lunch, enz. is de deelnameprijs 55 € per persoon.

Jos Pelgroms en Stef Stas

Inschrijven