Uitstap Meensel-Kiezegem donderdag 21 oktober 2021

We ontdekken het Fruitbedrijf Vanhellemont en bezoeken het nieuwe Museum44.

Donderdag, 21 oktober 2021, eindelijk, na die lange Corona-periode nodigt BGB u uit voor het bezoek aan Meensel-Kiezegem.

De deelgemeenten Meensel in het oosten en Kiezegem in het westen fuseerden in 1842 tot één mooie Vlaamse gemeente gelegen in het centrum van het Hageland, het centrum van de Vlaamse fruitteelt.  De twee kleine parochies, samen 1200 inwoners,  zijn bij fietsliefhebbers bekend als de geboorteplaats van Eddy Merckx.  Helaas is er een donkere bladzijde in de geschiedenis die teruggaat naar het einde van de tweede wereldoorlog en gekend is als het “Drama van Meensel-Kiezegem”.
Meensel-Kiezegem op zijn beurt fuseerde in 1977 tot één gemeente samen met Sint-Joris-Winge, Houwaart en Onze Lieve Vrouw Tielt tot de nieuwe gemeenten Tielt-Winge, met ruim 10.000 inwoners.
Het is dus in dit dorpje dat we een fijne daguitstap organiseren.

We ontmoeten elkaar in het fruitbedrijf Vanhellemont, Heibosstraat 17, 3391 Meensel-Kiezegem.
Voor deze uitstap is er geen autocar-vervoer voorzien. Over de bereikbaarheid leest u meer op het einde van dit artikel.

  • 30 uur: de koffie (à volonté) staat klaar, met een heerlijk ‘Wafeltje van Ons Bomma’.
  • 10 uur: Jeannine vertelt ons over de weg van het fruit, van het kleine boompje, tot aan het eindproduct in de winkel. Samen bezoeken we het bedrijf waar het dan erg druk is, want de fruitpluk is volop bezig.
  • 12 uur: samen genieten we van een heerlijke lunch (brood met streekproducten – fruitsap, koffie/thee, water – dessert)

De namiddag is voorzien voor een indrukwekkend bezoek aan het nieuwe Museum44.   We worden er opgewacht door twee gidsen.

  • Museum44 vertelt het verhaal van de razzia’s op 1 en 11 augustus 1944 in Meensel-Kiezegem.
  • Net voor de bevrijding worden 71 inwoners gedeporteerd naar het concentratiekamp van Neuengamme bij Hamburg, na de aanslag op een collaborateur. Slechts 8 keren terug.
  • Tot op vandaag laten deze gebeurtenissen hun sporen na in dit kleine dorpje.
  • Museum44 toont het verleden en er worden verbanden gelegd met de misdaden en wantoestanden van vandaag in de hele wereld.

Bij het bezoek aan het Museum44 splitsen we ons in groepjes van elk maximaal 15 personen. Op deze wijze is de kwaliteit van ons bezoek optimaal.

Groep 1 zal het Museum bezoeken. De gids neemt je mee in het verhaal van de drama  van Meensel-Kiezegem: collaboratie en verzet in de Tweede Wereldoorlog, de deportatie naar de Duitse Concentratiekampen, de terugkeer, repressie tot het herdenken vandaag.

Groep 2 geniet van de verfilming van het boek “Getuigenissen” van Oktaaf Duerinckx over de oorlogsgebeurtenissen in Meensel-Kiezegem. De acteurs zijn dorpsgenoten en vaak de kinderen van de slachtoffers.

Groep 3 bezoekt het erekerkhof. Je ontdekt er de herdenkingsstenen van de slachtoffers van het drama. Daarna maak je, samen met de gids, een korte oorlogswandeling (2 km) door het dorp, waarbij aan verschillende plaatsen zal stilgestaan worden. De gids vertelt wat zich hier heeft afgespeeld.

We eindigen in het wielercafé ’t Boerenhof.   Het is het wielercafé van het Hageland waar tal van wielervedetten kind aan huis zijn zoals Eddy Merckx, Roland Liboton, Guido Vancalster, Ivan Basso en vele andere.  Originele koerstruitjes, souvenirs en foto’s van Eddy Merckx, je vindt het er allemaal. Het café Boerenhof is ook het fanlokaal van profrenner Dylan Teuns, voor zij die de laatste Ronde van Frankrijk op de TV gevolgd hebben is dit zeker niet nieuw.

Afspraken:
De deelnameprijs : 25  € .    Daarin zijn begrepen : bij aankomst koffie met een Wafeltje van Ons Bomma – de lunch inclusief frisdrank (eventuele andere dranken zijn zelf af te rekenen) en dessert  + inkomprijzen aangevuld met competente gidsen, en een consumptie achteraf in ‘t Boerenhof.

Inschrijven:  tot en met 10 oktober 2021 voor maximaal 45 deelnemers!
Indien er meer deelnemers zijn dan beschikbare plaatsen, is de datum van betaling bepalend: wie eerst betaald heeft, krijgt voorrang. Wie toch al betaalde maar omdat het volzet is niet mee kan, krijgt het betaalde bedrag uiteraard integraal teruggestort.

Je inschrijving is daarom pas geldig na overschrijving op  BE91 7390 0930 0176 van BGB met vermelding “je naam + bezoek Meensel-Kiezegem”
Inschrijven via onderstaande inschrijvingsblok of door het inschrijvingsformulier te downloaden, uit te printen, in te vullen en te bezorgen aan Stef Stas Glabbeeksesteenweg 134 te 3391 Meensel-Kiezegem   tel 016/63.24.29    e-mail: stasstef@gmail.com

Hoe Meensel-Kiezegem bereiken?
Met de wagen
Parkeren kan je door de Heibosstraat in te rijden en naast het museum te parkeren op de kiezelparking langs de weg. Het fruitbedrijf Vanhellemont, Heibosstraat 17, 3391 Meensel-Kiezegem  ligt op wandelafstand (200 m). De parking is gratis en publiek toegankelijk. Indien deze volzet is, kan er ook geparkeerd worden aan de parking naast café Boerenhof,  Binkomstraat 10, 3391 Meensel-Kiezegem.

Met het openbaar vervoer (De Lijn)
Je neemt de bus 390 van Aarschot naar Tienen. Voor diegene die vanuit Leuven of Diest komen stap over op de stelplaats te Tielt-Winge. Op perron 4 vertrekt de autobus richting Meensel. Je stapt uit aan de halte Tramstraat. Van daaruit wandel je nog 140m naar de Heibosstraat en dan nog een 250 m tot aan het Fruitbedrijf Vanhellemont. Informeer je vooraf zeker op de routeplanner www.delijn.be

Kijk of luister naar het weerbericht… en pas je kledij aan (voor de wandeling).

Het volgen van de dan geldende Corona-maatregelen is vanzelfsprekend!

Tot binnenkort,   Stef Stas

Inschrijven