Van de 13 eeuw naar hedendaagse kunst…. BGB-daguitstap op 16 juli 2022

's Morgens bezoeken we het veel besproken nieuwe Visitor Center dat aangebouwd is aan Het Steen. Daarna nemen we de waterbus naar Hemiksem en daar de veerpont. Na een bezoek aan Bazel gebruiken we de lunch in restaurant Scaldiana met een prachtig uitzicht op de Schelde. In Kemzeke wacht ons een enorme verrassing! We bezoeken, onder begeleiding van een gids de immens grote Verbeke Foundation.

Het Steen in Antwerpen

Het Steen, voor velen dé hotspot als je een bezoek aan Antwerpen brengt. Als oudst bewaarde gebouw van de stad heeft Het Steen in de loop der eeuwen vele functies gekend. Van burcht tot gevangenis en van woning tot museum. Na een grondige renovatie schittert het gebouw vandaag als een toeristisch bezoekerscentrum. We beperken ons tot een bezoek aan het veel besproken nieuwe Visitor Center dat aangebouwd is aan Het Steen. We ontdekken er op eigen tempo ‘The Antwerp Story’, de perfecte kennismaking met de stad.

We starten deze daguitstap aan “Het MAS” ( MUSEUM AAN DE STROOM ) waar we bij aankomst een koffie met croissant gebruiken in café “ De STORM “, vervolgens wandelen we door het Felixpakhuis richting “ HET STEEN”.

Na het bezoek aan het Visitor Center zijn we helemaal klaar om de waterbus te nemen naar Hemiksem. Varend aan 25 km/uur zijn we er op een half uur. Dan is het even wachten en nemen we de veerpont naar de overkant van de Schelde. Daar wandelen we 2 km richting Bazel. Aan de Arcade steken we de dijk over en zien het pittoreske dorpje Bazel liggen, met zijn kasteel op een meander van de Schelde. We wandelen door het park met zijn eeuwenoude bomen, de oudste hangbrug van Europa en ontdekken er de duiventoren en de eendenkooi.

Voor diegene die opzien tegen de Schelde-overtocht en de wandeling, is er de mogelijkheid om met onze autobus mee te rijden tot in Bazel, waar we allen terug instappen en richting Rupelmonde rijden om er de lunch te gebruiken in restaurant Scaldiana. We kozen voor dit restaurant omdat het een prachtig uitzicht heeft op de Schelde. Het heerlijk streekgerecht ‘Paling in ’t groen’ staat er op ons te wachten (er is ook een mogelijkheid om een Salade Hawaïenne met kip te bestellen).

Rupelmonde, we kennen het allemaal als de geboorteplaats van onze wereldberoemde cartograaf Mercator. Er is voldoende tijd om kennis te maken met dit Scheldedorp.

Stukken van Mensen?

Dan nemen we de bus naar Kemzeke. Hier wacht ons een enorme verrassing! We bezoeken, onder begeleiding van een gids de immens grote Verbeke Foundation. U kent het wellicht van het TV-programa ‘Stukken van Mensen’ op Play4. De Verbeke Foundation is een private kunstcollectie van kunstverzamelaars Geert Verbeke en Carla Verbeke-Lens. Met zijn 12 hectare natuurgebied en zijn 20.000 m² overdekte ruimten is het één van de grootste privé-initiatieven voor hedendaagse kunst in Europa. De loodsen van het vroegere transportbedrijf van Geert Verbeke werden omgebouwd tot unieke expositieruimtes.

Eén van de gebouwen werd ingericht om de uitzonderlijke verzameling collages en assemblages tentoon te stellen. Kortom ogen en oren te kort om alles te zien… verbazing, ongeloof, een (glim)lach, … verschillende emoties zullen je overvallen. Wat je er ook van zult denken, over dit bezoek praat je met vrienden en kennissen die deze uitstap gemist hebben. Maar vooraleer we aan deze ontdekking beginnen, genieten we nog even van een heerlijke koffie en een gebakje!

Na deze spannende dag rest ons nog een veilige terugkeer naar huis.

Tot binnenkort,

Jos Pelgroms en Stef Stas

Het programma van deze dag ziet er ongeveer zo uit:

Opstap in Scherpenheuvel bij autobussen Van Aerschot om 7.45 u

Opstap in Rotselaar Rond Punt om 8.00 u

09.15 u: koffie in het MAS

10.00 u: bezoek aan het Visitor Center Antwerpen

11.00 u: waterbus met afstapplaats in Hemiksem

11.30 u: veerpont naar de linkeroever van de Schelde

11.50 u: wandeling naar Bazel met zijn kasteel

13.00 u: lunch in restaurant Scaldiana te Rupelmonde

14.30 u: met de autobus naar Kemzeke

15.00 u: Verbeke Foundation (bezoek + koffie met gebak)

17.30 u: vertrek naar huis

18.30 u: aankomst Rotselaar / 18.45 u: aankomst in Scherpenheuvel

PRIJS : 46,- €.

Daarin zijn begrepen: koffie met versnapering, de lunch, een vieruurtje, de busreis heen en terug, de waterbus en het bezoek aan Verbeke Foundation met gids.

U ZORGT VOOR: goed weer, aangepaste kledij en goede schoenen om de bezoeken en wandelingen comfortabel mee te maken.

INSCHRIJVEN:

Stort 46 € per persoon op BE91 7390 0930 0176 van B-G-B met als vermelding: “uw naam + Daguitstap 16 juli 2022”.

Stuur het formulier in de bijlage naar Jos Pelgroms, Wijngaardbos 11, 2431 Laakdal – tel 014/ 84.12.79 – e-mail: jospelgroms@hotmail.com

Of schrijf je in via de website www.B-G-B.be

Inschrijven ten laatste op 15 juni 2022 !!!

Inschrijven