De zachte kracht van humor – Contactclowns Talking Stick – Lezing op donderdag 15 december 2022

Contactclowns Talking Stick wil een respectvol en hartelijk bezoek brengen aan zorgbehoevende mensen. Ria Bollens is coördinator van de vzw en zal het ontroerende verhaal van de contactclowns vertellen.

In 2005 startte het project ‘Contactclowns Talking Stick’. De clownsgroep kreeg in 2007 de Hugo De Keyserprijs van de Leuvense Persclub en het Leuvens Stadsbestuur, waarmee jaarlijks ‘een persoon, vereniging of initiatief die het leven in Leuven aangenamer heeft gemaakt, innovatief werkt en regelrecht ingaat tegen de verzuring in de maatschappij’ bekroond wordt. Sinds 2009 is Contactclowns Talking Stick een vzw, erkend door het Vlaams Departement van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.

Contactclowns Talking Stick wil een respectvol en hartelijk bezoek brengen aan zorgbehoevende mensen en aan wie hen omringen. Voor elk bezoek is er een ploeg van vrijwillige contactclowns, een professionele accordeonist en een fotograaf. Zij gaan op weg met mensen in een kwetsbare situatie en volgen hen in hun wereld van dementie of ziek zijn, isolement of verzonkenheid, verstandelijke, fysieke of andere beperkingen. Zij bezoeken deze mensen in zorgvoorzieningen zoals woonzorgcentra en medisch pedagogische centra.

Jaarlijks brengen zij gemiddeld 40 bezoeken.

Tijdens het bezoek zoeken de contactclowns en accordeonist persoonlijk contact met de mensen die ervoor openstaan. Ze proberen hen te raken via een muzikaal en bijna woordeloos samenspel. In een gemoedelijke sfeer spelen zij met eenvoudig materiaal en brengen zij vertrouwde en verrassende muziek uit de oude en de nieuwe doos. De fotograaf legt de speelse interacties discreet in beelden vast en bezorgt achteraf de voorziening een mooie herinnering aan het clownsbezoek.

 

Ria Bollens is coördinator van de vzw en zal het ontroerende verhaal van de contactclowns vertellen op donderdag 15 december 2022 om 13u30 in de Boerenbond, Diestsevest 40, 3000 Leuven.

 

Van harte welkom!

De toegang is gratis. Inschrijven via mail aan pieter.michels@yahoo.com of via de BGB-website of per telefoon 0474 969705 zodat het aantal deelnemers kan doorgegeven worden voor de koffie.

Inschrijven