14-daagse rondreis in de Kaapse pracht (17 tot 30 oktober 2019)

De West- en Oostkaap zijn provincies langs de zuidkust van Zuid-Afrika met een woeste en prachtige kustlijn van ruim 1000 kilometer, met wereldstad Kaapstad en zijn Tafelberg, met woestijngebied en struisvogels, met een prachtig wijngebied en eindeloze wijngaarden. met natuurparken waar je op zoek kan gaan naar de “Big Five”... Kortom, Zuid-Afrika, de wereld in één land. Deze reis is volgeboekt.

Kaapstad en de Kaapprovincies

De West- en Oostkaap zijn provincies langs de zuidkust van Zuid-Afrika met een woeste en prachtige kustlijn van ruim 1000 kilometer, met wereldstad Kaapstad en zijn Tafelberg, met woestijngebied en struisvogels, met een prachtig wijngebied en eindeloze wijngaarden. met natuurparken waar je op zoek kan gaan naar de “Big Five”… Kortom, Zuid-Afrika, de wereld in één land.

!!! Bij een reis door de zuidelijke kaapprovincies vermijdt u de malariagebieden, dus geen inentingen vereist !!!

!!! Geen – of slechts 1 uur – tijdverschil met België, dus geen jetlag !!! (geen tijdsverschil tijdens onze zomertijd – 1 uur later tijdens onze wintertijd)

PROGRAMMA

DAG 1 Van Zaventem naar Kaapstad

Bijeenkomst in de luchthaven van Zaventem. Check-in voor de lijnvlucht met Lufthansa naar Kaapstad met overstap in Frankfurt : Brussel 18.05 – 19.05 Frankfurt 22.15 – 10.00 Capetown (*)

(*) lokale tijden – aankomst de dag nadien  maaltijd tijdens de transatlantische vlucht.

DAG 2 Van Kaapstad luchthaven naar Hermanus (107 km) M-A

Aankomst in Kaapstad. Onthaal door de NL-sprekende lokale gids. Doorreis naar Hermanus – Middagmaal onderweg. Bij aankomst check-in in ons hotel en tijd om te relaxen en wat te bekomen van de lange reis. Wandeling in het gezellige Hermanus. Overnachting in Hermanus.

DAG 3 Swellenberg – Mosselbaai – Knysna (410 km) O-M-A

Hermanus is gekend als “walvissenhoofdstad” van Zuid-Afrika : jaarlijks ‘meren’ hier tussen juni en december honderden walvissen aan, met een piek tussen september en november. Uniek hier is de mogelijkheid om vanop land walvissen te zien. Tijdens een wandeling langs het Cliff Path in Walker Bay zullen we de kolossen – hopelijk – kunnen spotten.

We verlaten Hermanus en rijden richting George. Onderweg passeren we Swellendam, een van de oudste dorpen van Zuid-Afrika met mooie Kaaps-Hollandse huizen en een gezellige sfeer. Middagmaal.  Verder tot in Mosselbaai met het Bartholomeu Diaz museum dat het verhaal onthult over de aanwezigheid van de Portugezen, Nederlanders en Engelsen. Heel merkwaardig is de 500 jaar oude “Brievenbusboom”… wat hierachter schuilt verneem je ter plaatse wel. Vanaf Mosselbaai start de schilderachtige Tuinroute of Garden Route, volgens velen een van de mooiste stukjes Zuid-Afrika. Deze loopt vanaf Mosselbaai tot in Jeffreys Bay nabij Port Elisabeth, een 400 km boordevol prachtig natuurschoon.

Aankomst in het mooie stadje Knysna waar we 2 nachten zullen verblijven.

DAG 4 Tuinroute : Knysna en Plettenberg whale watching O-M-A

We starten de dag met een whale watching boat tour vanuit Plettenberg, een populaire badplaats van waaruit geweldige boottochten georganiseerd worden op zoek naar walvissen en dolfijnen.

Daarna verkennen we Knysna, een van de mooiste stadjes langs de Tuinroute, gekend voor zijn houtsnijwerk en oesters. De Knysnalagune wordt vaak beschreven als een juweel van de Tuinroute. De toegang tot de lagune is heel smal vanwege twee rotsen aan weerszijden die als het ware de wacht houden over de doorgang naar de oceaan. Vanop een uitkijkpunt hebben we een mooi uitzicht op deze rotsen die beroemd geworden zijn als de Knysna Heads. We maken ook kennis met het leven in de lokale “township”.

Rest wat vrije tijd om te genieten van de aangename sfeer in deze gezellige stad met zijn winkels, restaurants en kunstgalerijen.

DAG 5 Tuinroute : Tsitsikamma – Addo Elephant National Park (310 km) O-M-A

We vervolgen onze weg langs de Tuinroute richting Port Elisabeth en houden onderweg halt in het Tsitsikamma National Park. In dit park zal je geen wild zien maar wel overweldigend natuurschoon. Tsitsikamma geld als een van de mooiste natuurparken van het continent met een unieke ligging direct aan zee. Een populaire wandeling is het spectaculaire pad dat vanaf het bezoekerscentrum naar de monding van de Stormsrivier loopt via een lange hangbrug. Tijdens deze wandeling is er ook veel kans om voorbijzwemmende dolfijnen te spotten.

Doorreis naar Port Elisabeth en verder tot het nabijgelegen Addo Elephant National Park.

Oorspronkelijk opgericht ter bescherming van de Afrikaanse olifant, werd het park stelselmatig uitgebreid, zodat het nu het derde grootste natuurpark van Zuid-Afrika is. Waar men voordien aangewezen was op het Kurger Park om een safari te maken en de “Big 5” te spotten, is dat met de uitbreiding van het Addo Elephant Park niet meer noodzakelijk. Addo is een prachtig park waar je op relatief korte tijd veel wilde dieren kunt bewonderen en bovendien is er in Addo geen malariarisico. Daardoor heeft het park de laatste jaren sterk aan populariteit gewonnen.

We verblijven 2 nachten in een gezellige lodge nabij de hoofdingang van het park, waar we tenvolle genieten van de “echte safaribeleving” in de mooi ingerichte hutten met alle comfort.

DAG 6 Addo Elephant National Park O-M-A

Volledige dag in het Addo Elephant National Park.
We maken 2 game drives, een morning drive en een afternoon drive.
Hierbij worden we begeleid door een ervaren lokale ranger die het park op zijn duimpje kent en uiteraard heel wat te vertellen heeft over het park en de dieren die er leven.

Terugkeer naar ons hotel waar we kunnen relaxen aan het mooie zwembad en genieten van de Afrikaanse sfeer.
‘s Avonds genieten we van een gezellige “braai”.

DAG 7 Addo Elephant National Park – Oudtshoorn (370 km) O-M-A

We verlaten het nationaal park en rijden door het binnenland tot in Oudtshoorn, een koloniale stad gespecialiseerd in de struisvogelfokkerij, ook wel de “struisvogelhoofdstad” genoemd.

We bezoeken de bekende Cango Caves die tot de mooiste grotten ter wereld worden gerekend, een niet te missen bezienswaardigheid in Oudtshoorn.

Het complex is gelegen in de Zwarte bergen in de landstreek Kleine Karoo. Er zijn 26 kamers en de totale lengte van de grot is bijna 5 km. Ons bezoek duurt hier ongeveer 1 uur en loopt door een 5-tal kamers. Vooral de reusachtige “gordijnen” met stalagtieten zijn indrukwekkend.

Overnachting in Oudtshoorn.

DAG 8 Oudtshoorn – Route 62 – Stellenbosch (390 km) O-M-A

We verlaten Oudtshoorn voor de rit naar de wijnregio.

Een verblijf in Oudtshoorn is echter niet compleet zonder een bezoek aan een echte struisvogelboerderij : naast de veren zijn ook het vlees, de eieren (struisvogelomelet !) en het leer belangrijke handelsproducten. We gaan een kijkje nemen hoe de struisvogeleieren uitgebroed worden, en hoe het leven is van struisvogelkuikens tot grote struisvogels.
Tijd om verder te reizen langs de pittoreske Route 62, een regionale autoweg dwars door het Kaapse achterland van Port Elizabeth naar Kaapstad en de tegenhanger van de Tuinroute.

Mogelijke stops onderweg :

– Ladismith ook wel The Lady of the Klein Karoo’ genoemd : behalve de architectuur, is dit gebied ook een bijzonder vruchtbare bodem voor het verbouwen van fruit. Daarnaast is er ook de bijzondere architectuur van Ladismith, een mix van Brits-koloniale, Victioriaanse en Karoo-stijl architectuur.
– Ronnies (sex) shop, niet te missen stop tijdens de rit door de Karoo.

Doorreis tot in Stellenbosch waar we 2 nachten zullen verblijven.

DAG 9 Kaapse wijnlanden – Stellenbosch, Franschhoek, Paarl O-M-A

Verkenning van de prachtige Kaapse Wijnstreek.

Stellenbosch, één van de oudste en best bewaarde stadjes van Zuid-Afrika, is uitgegroeid tot de wijnhoofdstad van het land : vanaf Stellenbosch vertrekt de bekendste wijnroute van Zuid-Afrika en rondom de stad liggen maar liefst 106 wijnkelders. In het stadje vinden we talrijke historische gebouwen met Nederlandse en Victoriaanse architectuur. Trekpleister is ook “Oom Samie se Winkel” die er nog precies zo uitziet als bij de oprichting zo’n 200 jaar geleden.

Even verderop ligt Franschhoek, een knus stadje met veel restaurants en terrasjes, waar de Hugenoten zich eertijds vestigden (vandaar de naam “Fransche Hoek”). In en rond Franschhoek wordt ook volop wijn verbouwd.

Langs de wijnroute vinden we ook het stadje Paarl dat een doorslaggevende rol speelde in de ontwikkeling van het “Afrikaans” als vervanging van het Nederlands. Ter ere daarvan werd hier het Taalmonument opgericht. Voor veel zwarte Zuid-Afrikanen herinnert het monument echter aan de periode van Apartheid in hun land, vermits het Afrikaans de taal was van het racistische onderdrukkende regime tussen 1948 en 1994.

Uiteraard staat vandaag zeker een bezoek aan een van de prachtige wijndomeinen op het programma, met degustatie en lunch.
Overnachting in Stellenbosch.

DAG 10 Stellenbosch – Kaapstad (50 km) – Robbeneiland O-M-A

Rit naar Kaapstad.

We starten onze ontdekking van deze metropool met een een bezoek aan Robbeneiland waar Nelson Mandela 18 jaar gevangen zat. Tijdens de boottocht vanaf Waterfront geniet je van het uitzicht op Kaapstad en de Tafelberg, Devil’s Peak, Lion’s Head en Signal Hill. Bij aankomst maken we een bustour over het eiland waarbij een gids uitleg geeft over de geschiedenis, de bewoners, en alles wat zich op het eiland afgespeeld heeft. Na de bustour volgt een rondleiding door het grote cellencomplex met uiteraard ook cel 46664, de cel van Nelson Mandela.

Terugkeer naar het vasteland bij het Waterfront wijk. Middagmaal.
Daarna transfer naar ons hotel waar we de komende 3 nachten zullen verblijven.

DAG 11 Tafelberg – City tour Township Tour O-M-A

Ontdekking van Kaapstad, wereldstad aan de zuidwestelijke punt van het Afrikaans continent waar allerlei culturen zich mengen. Er is een bruisend uitgaansleven aan de haven waar opslagloodsen werden omgebouwd tot een gezellige wirwar van winkels, tavernes en cafés.

UItgebreide stadsrondrit met als ‘letterlijk’ hoogtepunt de tocht met de kabellift naar de top van de Tafelberg (ruim 1000m boven de zeespiegel). Een bijzondere ervaring.

We passeren zeker ook langs Bo Kaap, de meest kleurrijke, Islamitische wijk van Kaapstad. Tijdens de Apartheid was het verboden om kleurige kleding te dragen en om de afschaffing van apartheid te vieren besloten de bewoners om de huizen in zoveel mogelijk felle kleuren te schilderen.

In Kaapstad wonen bijna 5 miljoen mensen. Liefst 60 procent daarvan woont in de sloppenwijken rondom de stad, de zogenaamde townships, waarvan de Langa Township een van de grootste is. Wie naar Zuid-Afrika komt, kan niet om het bestaan van deze sloppenwijken heen. Op weg van en naar de luchthaven krijgt elke bezoeker sowieso meteen al een blik op ‘de andere kant’ van Kaapstad : links en rechts van de snelweg staan de shacks golfplaten muren en daken – naast en op elkaar gestapeld. We nemen eerst het middagmaal in een lokale “shebeen” en volgen daarna de lokale gidsen die zelf uit de townships komen. Een unieke kennismaking met dagelijkse leven in deze reusachtige township.

Opmerking : de toegang tot de Tafelberg per kabelbaa, is weersafhankelijk – bij slecht weer of teveel mist is het mogelijk dat het bezoek aan de Tafelberg op een ander moment in het programma moet worden ingepast.

DAG 12 Kaap de Goede Hoop en het Kaaps Schiereiland O-M-A

Vandaag besteden we de ganse dag op het Kaaps Schiereiland.

We rijden naar Houtbaai waarna we de prachtige Chapman’s Peak Drive volgen, één van de mooiste en spectaculairste kustroutes (de weg wordt bij slecht weer soms afgesloten).

Verder zuidwaarts tot in het Natuurreservaat van Kaap de Goede Hoop. waar de Atlantische en de Indische Oceaan elkaar ontmoeten.

Aan Cape point voert een kronkelend pad naar de vuurtoren. Wie wil kan ook de kabellift nemen om boven te genieten van de magnifieke uitzichten over de omringende oceanen.

Kijk uit voor de talrijke bavianen, een grote toeristische attractie : deze slimme dieren zijn altijd opzoek naar eten en zijn erg handig in het openmaken van autodeuren en het stelen van snacks.

Op de terugweg naar Kaapstad houden we zeker ook halt bij Boulders Beach, waar we van nabij de grote kolonie Afrikaanse pinguins kunnen bewonderen.

We eindigen de dag met een afscheidsdiner aan Waterfront met zijn talloze bars, restaurants en winkels.

DAG 13 Kirstenbosch Botanical Gardens O

We beëindigen onze rondreis met een bezoek aan de prachtige Kirstenbosch National Botanical Gardens. Ze werden in 1913 aangelegd om alle Zuid-Afrikaanse flora en fauna te waarborgen én te tonen.

Transfer naar Waterfront.

Vrij middagmaal. zodat iedereen naar believen de laatste uren op Zuidafrikaanse bodem kan benutten voor de aankoop van de laatste souvenirs, een gezellig terrasje …

Aansluitend transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht naar België met Lufthansa via Frankfurt :

Capetown 18.15 – 05.15 Frankfurt 07.25 – 08.25 Brussel (*)

(*) lokale tijden – aankomst de dag nadien

Maaltijd tijdens de transatlantische vlucht.

DAG 14

Aankomst in Brussel

Reisdocumenten: Internationaal paspoort geldig tot minstens 6 maanden na de terugreisdatum.
Geen visum nodig.
Geen speciale inentingen nodig.

Hotels:
1ste klasse hotels
Alle kamers met privebadkamer.

 • 18-19/10 – 1 nacht : Hermanus Windsor Hotel
 • 19-21/10 – 2 nachten : Knysna Log Inn
 • 21-23/10 – 2 nachten : Addo Elephant Park Chrislin African Lodge
 • 23-24/10 – 1 nacht : Oudtshoorn Surval Boutique Olive Estate
 • 24-26/10 – 2 nachten : Stellenbosch Hotel
 • 26-29/10 – 3 nachten : Kaapstad Doubletree by Hilton Hotel Upper Eastside

Indien niet beschikbaar wordt een evenwaardig hotel voorgesteld

RICHTPRIJS per persoon in tweepersoonskamer:
op basis van minimum 20 deelnemers : 3655 EUR
op basis van minimum 25 deelnemers : 3495 EUR
toeslag eenpersoonskamer : 445 EUR
Inbegrepen:
 • Lijnvluchten met Lufthansa van Brussel naar Capetown (overstap in Frankfurt)
 • Alle luchthaven-, security en fueltaksen zoals gekend dd 12/11/18
 • Autocartransport volgens programma
 • 11 Hotelovernachtingen volgens programma
 • Alle maaltijden zoals vermeld vanaf middagmaal dag 1 tot en met ontbijt dag 13 – middagmalen zijn lichtere maaltijden (2-gangen, salade …)
 • Programma zoals vermeld
 • Safari met landrovers in Addo Elephant National ParkLokale NL-sprekende gids
 • BTW en Bijdrage Garantiefonds reizen
 • Toeristenbelasting hotel
Niet inbegrepen:
 • Niet vermelde of facultatieve bezoeken/inkomgelden
 • Dranken en persoonlijke uitgaven
 • Verzekeringen
Optioneel: af te sluiten tesamen met de inschrijving

KBC Reis- en annuleringsverzekering : 4% van de reissom Vrijstellingen : annulering : 75€/persoon – medische kosten en bagage : 75€/persoon/schadegeval

Bijzondere voorwaarden die van toepassing zijn op deze reis:

Deze specifieke voorwaarden vervangen de voorwaarden van artikel 7.1 “Annulering door de reiziger”, vermeld in de Bijzondere reisvoorwaarden van Omnia Travel :

7.1 Annulering door de reiziger: De reiziger kan het contract opzeggen door middel van de betaling van de opzegvergoeding.

De annulering van een gereserveerde reis kan enkel schriftelijk aan Omnia N.V. medegedeeld worden, met aanduiding van de referentie van de boeking. De annuleringskosten zijn forfaitair als volgt bepaald:

 • tot 60 dagen vóór vertrek: 20 % van de reissom vermeerderd met de annulatiekosten voor de lijnvlucht(en).
 • 59 tot 31 dagen vóór vertrek: 50 % van de reissom vermeerderd met de annulatiekosten voor de lijnvlucht(en).
 • 30 tot 16 dagen vóór vertrek: 80 % van de reissom, met een minimum van € 125 per persoon en/of door de luchtvaartmaatschappij aangerekende kosten.
 • 15 tot de dag van vertrek: 100 % van de reissom.
Deze BGB-reis naar Zuid Africa is volgeboekt 

Inschrijven