8-Daagse vliegtuigreis naar Kroatië – Istrië van 2 tot 9 mei 2023

We gaan van 2 tot 9 mei op reis naar Kroatië en bezoeken vooral het schiereiland Istrië. Met zijn mooie kustlijn, pittoreske steden, mooie stranden en baaien en zijn veelzijdige natuur is het een populaire reisbestemming.

Dag 1 – dinsdag 2 mei 2023: Brussel – Zagreb – Opatija

Rechtstreekse lijnvlucht met Croatia Airlines naar Zagreb (uurregeling onder voorbehoud van wijzigingen): Brussel 09u45 – 11u45 Zagreb
Bij aankomst, onthaal door de lokale nederlandstalige gids en transfer naar Opatija, toegangspoort tot het schiereiland Istrië.
Aankomst in Opatija, middagmaal en korte ontdekking van de stad, onze verblijfplaatsen voor de komende 5 nachten. Check-in in ons hotel Heritage Hotel Imperial 4*.

Dag 2 – woensdag 3 mei 2023: Opatija – Moscenice Draga

We starten vandaag met een wandeling in onze verblijfplaats Opatija, het oudste toeristisch centrum van Kroatië. In haar hoogdagen was de stad de favoriete vakantiebestemming van de elite uit Wenen en Centraal-Europa , zoals Nice dat was voor de Parijzenaars. De 12 km lange zeepromenade was en is nog steeds de geliefkoosde plaats voor een aangename wandeling.
Daarna nemen we de boot voor een tocht langsheen de kust tot in het vroegere vissersplaatsje Moscenice draga. Daarbij passeren we een aantal andere kleinere badplaatsjes.
Na het middagmaal vervolgen we onze tocht per bus en rijden de heuvels in naar het middeleeuwse Moscenice, het oudste stadje van Istrië. Het ligt op een heuveltop met prachtig uitzicht over de Kvarnergolf en heeft een typisch middeleeuws karakter, met huizen tegen de rotsmuren gebouwd, smalle straatjes en kleine steegjes en binnenplaatsen. Bezienswaardig is de Andreas kerk, een van oorsprong middeleeuwse kerk die in de 17de eeuw in Barokstijl is herbouwd met een prachtig 16de-eeuws koor. Bezoek aan het Ecomuseum.
Terugkeer naar Opatija.

Dag 3 – donderdag 4 mei 2023: Pula – Nationaal Park Brijuni

We rijden langs de oostkust van Istrië tot in Pula, de meest zuidelijk gelegen en grootste stad van het schiereiland. Pula en geheel Istrië behoorden in 1848 tot Oostenrijks-Hongarije en heetten “Küstenland”. Na het uiteenvallen van de dubbelmonarchie in 1918 kwam de regio in handen van Italië en vanaf 1947 van Joegoslavië. Sinds 1991 is Pula onderdeel van de nieuwe staat Kroatië.
Het amfitheater in Pula is een van de best bewaarde Romeinse arena’s. In dit amfitheater was er plek voor 23 000 toeschouwers. Tot het jaar 404 vonden in deze arena bloederige gevechten plaats, waaronder gladiatorengevechten. Daarnaast werden er ook mensen voor wilde dieren gegooid. Het amfitheater wordt nog steeds gebruikt en is open voor publiek.
Na het middagmaal: doorreis naar Brijuni, één van de mooiste Nationale Parken in Kroatië. Archeologische vindplaatsen, uitkijkpunten, de schoonheid van de flora, de bijzondere fauna en onderwaterwereld maken van Brijuni een paradijs op aarde.
Ook op het programma staat een bezoek aan de resten van een Romeinse villa uit de 1st eeuw VC en Kerk van St. Germain.
Terugkeer naar Opatija.

Dag 4 – vrijdag 5 mei 2023: Rovinj – Porec

Vandaag verkennen we de belangrijkste toeristische centra van het schiereiland Istrië. Eerste halte is Rovinj, de parel van Istrië. De stad is gelegen op een schiereiland en de Venetiaanse invloed is hier nog het best zichtbaar, zowel in de architectuur als in het lokale dialect. We wandelen door de oude kern met zijn vele steegjes, pleintjes en monumenten.
We vervolgen onze tocht per boot langs de westkust van het schiereiland en door het gekende “Limski Kanaal”, een fjordachtige inham die diep het land in reikt. De relaxte tocht voert ons langs steeds steiler en hoger wordende groene hellingen en eindigt aan een restaurant waar we genieten van een wijndegustatie gevolgd door lunch.
Volgende halte in Istrië is Porec, een eeuwenoude stad waar we in de prachtige 6e-eeuwse Byzantijnse basiliek van Euphrasius bezoeken. Deze is vooral gekend voor de uitmuntende mozaïeken. Sinds 1997 staat de basiliek op de Unesco Werelderfgoedlijst.
We genieten van een beetje vrije tijd vooraleer we terugkeren naar Opatija.

Dag 5 – zaterdag 6 mei 2023: Istrië binnenland: Motovun – Hum – Roc

Vandaag verkennen we het binnenland van Istrië met een aangenaam glooiend landschap.
Dit deel van Istrië heeft altijd een rijk vruchtbare grond gehad en het hele gebied staat dan ook bekend om zijn goede wijn en olijfolie. We laten ons meevoeren langs de wijnpaden en olijfwegen en geniet van het mooie landschap, dat doet denken aan Toscane. De streek is gekend voor haar truffels : in het Guinness world record book wordt nog steeds vermeld dat hier ooit de grootste truffel werd opgegraven.
Tijdens ons tocht houden we halt in een aantal belangrijke stadjes, waaronder Motovun, idyllisch gelegen op de top van de berg aan de Mirnavallei. Vlakbij ligt het Motovunwoud met de ideale grond voor de truffels waar deze streek voor gekend is. Een bezoek aan deze middeleeuwse vestingstad is eigenlijk een must als je het binnenland van Istrië verkent. De heuvel van Motovun was ooit een goed verdedigbare woonplaats. Later werd een stevige vestingmuur rond de stad aangelegd, waardoor Motovun als defensiecentrum diende voor de Venetiaanse heersers.
Middagmaal in een lokaal restaurant.
Een ander stadje is Hum, het kleinste stadje ter wereld met stadsrechten Het telt minder dan 30 inwoners en er staan nog slechts 10 huizen. De stevige fortificaties geven aan dat Hum op de grens tussen de Venetiaanse en de Habsburgse gebieden lag.
Verder rijden we langs Glagolitisch Laan, een wandelroute van zeven kilometer tussen het stadje Hum en de stad Roc. Daar zijn standbeelden te zien, gebouwd tussen 1977 en 1985 en opgericht als eerbetoon aan het Glagolitische alfabet en het Kroatische verleden.
Terugkeer naar Opatija.

Dag 6 – zondag 7 mei 2023: Eiland Krk – Plitvice    

Check-out uit het hotel.
We verlaten Opatija en de kuststreek van Istrië, maar niet zonder een bezoek te brengen aan Krk, het grootste eiland van de regio.
Weelderige olijfgaarden, wijngaarden, kleurrijke gebouwen en idyllische baaien aan de Adriatische Zee sieren het decor van het Kroatische eiland Krk. Verbonden met het vasteland via de boogbrug ‘Krkov Most’ kun je dit eiland gemakkelijk bereiken. Punat is een vissersplaats in het zuiden van het eiland aan de ingang van de gelijknamige baai, een van de mooiste en meest beschermde baaien van de Adriatische zee.
Op het piepkleine eiland Kosljun, dat uitsluitend door een groep Franciscaner monniken wordt bewoond, bezoeken we het mooie klooster met een bibliotheek met meer dan 30 000 boeken.
Daarna stoppen we in het stadje Vrbnik voor een lunch met wijndegustatie.
Dan is het tijd om de kuststreek achter ons te laten voor de rit tot aan het Nationale Park Plitvice.
Check-in in ons hotel Mirjana – Rastoke 4*.

Dag 7 – maandag 8 mei 2023: Nationaal Park Plitvice – Zagreb

Check-out uit het hotel.
We starten vandaag met een uitgebreid bezoek aan het meest bekende park van Kroatië : het Nationale Park van de Plitvice Meren. Deze prachtige harmonie van bergen, bossen, meren en watervallen creëren een prachtig en onvergetelijk natuurfenomeen. Plitvice staat met zijn 16 grote en kleine meren en rijke flora en fauna genoteerd op de UNESCO Werelderfgoedlijst en trekt de meeste bezoekers van alle Nationale Parken in Kroatië. Op het grootste meer wacht ons een boottochtje om een en ander van dichtbij te bewonderen.
Middagmaal met typische streekgerechten.
Doorreis naar Zagreb, Sheraton Zagreb Hotel 5*.
Afscheidsdiner in een lokale restaurant op wandelafstand van het hotel.

Dag 8 – dinsdag 9 mei 2023: Zagreb – Brussel

Bezoek aan Zagreb, de hoofdstad van Kroatië. De stad ligt langs de oever van de Sava rivier en op de helling van de Medvednica berg. Vanwege de goede ligging van de stad precies tussen de steden Venetië, Wenen en Boedapest, heeft het een rijke geschiedenis en een overvloed aan cultuur. De stad ademt de sfeer van het Austro-Hongaarse rijk en in het centrum vind je veel monumenten en musea, herenhuizen, kerken en een overvloed aan winkels, restaurants en cafés. In het oude centrum maken we een stadswandeling door de charmante straten en langs het kleurrijke Sint-Marcusplein, de impressionante kathedraal, …
Na het middagmaal is het tijd voor de transfer naar de luchthaven voor de rechtstreekse terugvlucht met Croatia Airlines (uurregeling onder voorbehoud van wijzigingen): Zagreb 17u30 – 19u45 Brussel

 

PRIJS per persoon in tweepersoonskamer

 • op basis van minimum 20 deelnemers : 2.315 EUR
 • op basis van minimum 25 deelnemers : 2.240 EUR
 • toeslag eenpersoonskamer : 260 EUR (max 3 kamers)

Inbegrepen

 • Internationale vluchten Brussel – Zagreb – Brussel, in economy class.
 • Luchthaventaksen en toeslagen zoals bekend op dit moment
 • Autocarvervoer tijdens het programma
 • 7 overnachtingen + ontbijt in de vermelde hotels (of gelijkaardig)
 • 6 x avondmaal in de hotels (buffetvorm) + 1 x avondmaal in een lokaal restaurant
 • 8 x licht middagmaal (max 2 gangen)
 • Entreegelden, zoals in het programma vermeld
 • Plaatselijke gids (Nederlandssprekend)
 • Fooien voor de gidsen en chauffeurs
 • Individueel audiosysteem (oortjes)
 • Omnia Travel begeleiding
 • Bijdrage Garantiefonds, BTW

Niet inbegrepen

 • Eventuele bijkomende fueltoeslagen
 • Dranken en persoonlijke uitgaven
 • Niet-vermelde of facultatieve bezoeken / diensten

Optioneel: af te sluiten te samen met de inschrijving

 • KBC Reis- en annuleringsverzekering à 33,12 EUR/persoon

Wenst u de volledige offerte van Omnia Travel te ontvangen? Aarzel dan niet deze op te vragen via bond.gepens.bb@gmail.com of stasstef@gmail.com.

Inschrijvingsformulier tegen 01/02/2023 bezorgen aan :

Stef Stas, Glabbeeksesteenweg 134,

3391 Meensel-Kiezegem

016/ 63 24 29 of stasstef@gmail.com

De volledige offerte is ook terug te vinden op https://b-g-b.be/ (rubriek Activiteiten) .

Inschrijven