dinsdag 18 februari 2020: Prof. Liesbet Temmerman:”De biologie van het verouderen”

Professor Liesbet Temmerman neemt ons mee in het wetenschappelijk verhaal van “verouderen”. Waarom verouderen we? Is dat echt wel nodig? Bestaat er zoiets als een wondermiddel om eeuwig te blijven leven en als dat al zou bestaan is dit dan ook goed voor het voortbestaan van de mensheid. Hoe kunnen we zo waardig mogelijk “oud” worden?

Een dergelijke titel als onderwerp voor een lezing vergt wel enige uitleg.
Dankzij wetenschappelijke vooruitgang, gezondheidszorg en bewuste levenswijze worden mensen wereldwijd ouder dan voorheen. Het staat buiten kijf dat dit een lovenswaardige evolutie is, maar er is ook een keerzijde aan de ouderdomsmedaille, namelijk verhoogde kans op verschillende ernstige aandoeningen zoals dementie, kanker, artritis en hart- en vaatziekten. Vele ouderdomsaandoeningen komen zeer frequent voor en zorgen daarbij voor enorme sociale en economische lasten, waardoor de nood aan grondige studies van veroudering erg actueel is.

In hun onderzoek omtrent verouderen spitsen de wetenschappers, de “biogerontologen”, zich toe op de vraagstelling of we met zijn allen “fit” ouder kunnen worden.
De kers op de verouderingstaart is er immers niet voor iedereen. Sommigen onder ons transformeren in superfitte senioren terwijl anderen hun laatste jaren in slechte gezondheid doorbrengen.
We weten ondertussen dat individuele verschillen het gevolg zijn van een samenspel van genetische aanleg en omgevingsfactoren. Indien we deze balans kunnen ontcijferen, kunnen we ook tussenkomen in de snelheid en manier van menselijk verouderen: een aantrekkelijke gedachte! Omdat het bestuderen van menselijk verouderen ettelijke eeuwen in beslag zou nemen en op praktische problemen botst, gaan wetenschappers vaak op zoek naar inspiratie bij onze dichte en verre verwanten in het dierenrijk.
In deze lezing vernemen we hoe het fundamenteel biologisch onderzoek ons op weg kan helpen naar een gezonde oude dag.

Liesbet Temmerman (Gent, 15 januari 1985) is master in de biochemie en doctor in de wetenschappen van de KU Leuven. Na haar doctoraat was ze als postdoctoraal medewerker één jaar werkzaam aan de Universiteit van Melbourne (Australië).
Vervolgens deed ze in het kader van het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen vier jaar onderzoek aan het departement biologie van de KU Leuven. In oktober 2015 werd ze aan deze universiteit lid van het academisch personeel, verbonden aan het laboratorium Moleculaire en Functionele Neurobiologie.
Haar wetenschappelijk onderzoek is gericht op de biologische processen van het ouder worden. Via onderzoek op wormen, jawel, bekijkt ze welk effect ouder worden op ons heeft om zo ouder worden te verbeteren.

PRAKTISCH
De lezing gaat door in zaal Meetjesland, Boerenbond, Diestsevest 40, 3000 Leuven, op 18 februari onthaal vanaf 13.30 u. De lezing begint om 14 uur.

Inschrijven kan door storting van 8 euro per persoon op het rekeningnummer BE91 7390 0930 0176 met vermelding “lezing 18-2-2020” en de namen van de personen voor wie ingeschreven wordt. Ter plaatse betalen kan ook, liefst met gepast geld.
Inschrijven kan ook via onderstaande inschrijvingsmodule.

Inschrijven